Nigerianske myg dasker til finske fugle

Afrikanske spilproducenter har succes med at udvikle spil med lokale temaer, uanset om det er malariamyg eller trafikkaos i hovedstaden.

Det gælder om at tvære myggene ud med tommelfingeren - og jo flere, jo bedre - i »Mosquito Smasher« - det afrikanske svar på »Angry Birds« (indsat billede). Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Blodtørstige malariamyg er Nigerias svar på den finske spilsucces »Angry Birds«.

»Mosquito Smasher« er på kort tid blevet det helt store hit i Afrika, fordi det har ramt et særdeles velkendt problem på de kanter, nemlig de potentielt farlige myg, som det kæmper om i største muligt antal at tvære ud med den dertil indrettede kæmpe tommelfinger, som i spillet udgør computermusen. »Splat!« lyder det meget malerisk, når det lykkes.

Et andet succesfuldt spil, som også kommer fra en nigeriansk iværksætter, er »Okada Ride«, som går ud på, at man skal styre en motorcykeltaxi rundt i den nigerianske hovedstad, Lagos' notoriske trafikkaos.

Afrikanske spil under radaren

Afrika har ikke hidtil figureret på de internationale landkort over spilproducenter, men det kan ændre sig med spilproducenter som Maliyo, der står bag myggeklaskningen, og Kulya, som allerede har 70 spil på samvittigheden. Globalt omsatte spilbranchen for 63 milliarder dollars i 2012 og ventes at nå 87 milliarder dollars i 2017.

Kulya satser ifølge nyhedsbureauet AFP på at kunne runde en million mobilspillere med udgangen af juni, og de holder sig ikke inden for Nigerias grænser, som eller har verdens ottendestørste befolkning med over 170 millioner indbyggere - altså flere end Rusland, der er nummer ni.

Mobiludbredelsen i Afrika er eksploderende, selv om det endnu kun er 3G-datatrafik, der satses på. Nigeria har omkring 100 millioner mobilejere.

Mobiltelefonen er det foretrukne

Hugo Obi, der er stifter af Maliyo, lægger vægt på, at succesen skyldes, at spilproducenterne formår at tilpasse deres spil til den afrikanske måde at spille på. Her foretrækker man at spille online, da de klassiske spillekonsoller - som Sonys Playstation og Microsofts Xbox - ikke er særligt udbredte i Afrika.

Både Maliyo og Kulya er vokset i antal ansatte siden starten for omkring 18 måneder siden, og de prøver ihærdigt at udvikle spil med temaer fra hverdagslivet i Afrika.

Læs mere: »Mosquito Smasher« kan spilles her: www.maliyo.com/games/mosquito-smasher