Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
For anden gang denne uge, var der påny kaos på nettet fredag, da amerikanske myndigheder lukkede fildelingstjenesten Megaupload.com.
Lukningen blev efterfulgt af en række voldsomme angreb fra internetaktivistgruppen Anonymous, der kvitterede med at lægge en række websites ned, herunder FBIs.
I et interview med CNN forklarede et medlem af den løst organiserede aktivistgruppe lørdag, at gruppen betragter lukningen af Megaupload som et angreb på den frie udveksling af information på internettet - og derfor også et angreb på ytringsfriheden.
Baseret i Hong Kong
Megaupload var baseret i Hong Kong, altimens bagmanden, Kim Schmitz og tre andre fredag blev anholdt i en luksusejendom i New Zealand. Ifølge FBI har bagmændene tjent over 175 mio. dollars på Megaupload.
Selv om tjenesten var baseret i Hong Kong og bagmændene i New Zealand, kommer retssagen mod bagmændene til at køre i USA, hvor Kim Schmitz står anklaget for massive erstatningskrav fra rettighedshaverne, herunder blandt andet musik- og filmindustrien.
Megaupload var en af nettets mest besøgte tjenester, og har - ifølge FBI - i sin levetid haft over en milliard besøg og 180 mio. registrerede brugere.
Balladen kommer umiddelbart efter onsdagens aktioner mod de amerikanske SOPA- og PIPA-lovpakker, der ellers skulle have været behandlet af de amerikanske politikere de kommende uger. Disse pakker var tænkt som et værn mod net-pirateri og kopiprodukter af mærkevarer, men vakte opstandelse, fordi de - ifølge modstanderne - var alt for vidtgående.
Protester onsdag
Protesterne kulminerede onsdag, da Wikipedia og mange andre sites gik i aktion for at demonstrere deres utilfredshed. Wikipedia gik i sort, og Google havde en sort bjælke over sit logo hele onsdagen.
Fredag gik hackergruppen Anonymous så i aktion, og angreb en bunke websites. Det gik blandt andet ud over Universal Music, FBI, det hvide hus og mange andre.
Disse sites blev udsat for et såkaldt DDOS-angreb, der oversvømmede dem med trafik.