Netgiganter vil ud med flere overvågningsdetaljer

Flere amerikanske internetselskaber er gået ind i kampen for at få lov til at oplyse flere detaljer om myndigheders anmodninger om adgang til brugerdata. De vil have ret til at fortælle, hvor mange der specifikt er relateret til beskyttelse af national sikkerhed.

De seneste måneders afsløringer af omfanget af anmodninger om adgang til brugerdata hos internetselskaber har fået folk på gaden i protest, her i Berlin, ligesom tech- og internetselskaberne selv er fremme med krav om ret til at fortælle flere detaljer om antallet af anmodninger fra myndighederne. Fold sammen
Læs mere
Foto: TOBIAS SCHWARZ
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Internetbrugere skal vide mere om, hvilke data offentlige myndigheder anmoder om adgang til hos internetselskaber - og i hvilken grad de er relateret til landenes sikkerhed.

Sådan lyder det fra flere internationale internetvirksomheder, der den seneste tid har fået lov til at offentliggøre antallet af anmodninger, der kommer fra myndighederne.

Det er imidlertid ikke nok, lyder det fra flere internet- og teknologiselskaber, der senest har fået følge af Facebook og Yahoo i kravet om ret til at offentliggøre, hvordan mange af anmodningerne, som specifikt er relateret til nationale sikkerhedsspørgsmål.

Tidligere har selskaberne som Microsoft og Google oplyst, at de vil lægge sag an mod de føderale amerikanske myndigheder, fordi de ikke må offentliggøre antallet af anmodninger specifikt relateret til den omstridte overvågningsparagraf »Foreign Intelligence Surveillance Act« (FISA), der er mørklagt af myndighederne.

Vil give mere specifikke tal

Både Yahoo og Facebook har den seneste tid offentliggjort såkaldte »gennemsigtighedsrapporter«, der viser, hvor mange anmodninger om adgang til brugerdata, de modtager i relation til den nationale sikkerhed.

Men de har altså ikke lov til at oplyse, hvor mange hemmelige henvendelser, der kommer med henvisning til den omstridte overvågningsparagraf i amerikansk lovgivning, »Foreign Intelligence Surveillance Act« (FISA), der er mørklagt af myndighederne.

»Vi mener, at der er mere information, som offentligheden fortjener at få at vide, og som kan hjælpe til at skabe en informeret debat om, hvorvidt regeringens sikkerhedsprogrammer afvejer personlige interesser, når de forsøger at værne om befolkningens sikkerhed,« skriver Facebooks chefjurist, Colin Stretch i et blogindlæg på Facebooks officielle nyhedssite.

Allerede kort efter sommerens afsløringer af det såkaldte PRISM-program, som giver de amerikanske efterretningstjenester med National Secutiry Agency (NSA) adgang til at læse folks private e-post og følge med i deres handlinger på nettet, var flere techselskaber fremme og bede om ret til at offentliggøre tal for, hvor mange anmodninger de får modtager fra offentlige myndigheder brugerdata.

Det har flere af selskaberne siden fået lov til at oplyse i de såkaldte gennemsigtighedsrapporter. Facebooks chefjurist Colin Stretch skriver dog i sit indlæg, at det ikke er nok at oplyse de samlede antal henvendelser fra myndighederne.

»Vi har fået lov til at offentliggøre en række af de samlede antal henvendelser, vi har modtaget, og antallet af brugere de er relateret til, men ikke har ret til at udlevere information, der kan specificere, hvor mange af de henvendelser, der kan være relateret til den nationale sikkerhed,« skriver Facebooks chefjurist, Colin Stretch i et blogindlæg på Facebooks officielle nyhedssite.

Yahoo er med i kampen

Internetselskabet Yahoo har ligeledes annonceret, at selskabet nu også anlægger en sag under den såkaldte »Foreign Intelligence Surveillance Court«.

Det kom, efter at Yahoo offentliggjorde selskabets første gennemsigtighedsrapport med data om det samlede antal anmodninger om adgang til brugerdata

»Vi har anlagt sagen i dag (mandag, red.), fordi vi ikke har ret til at oplyse antallet af anmodninger - om der skulle være nogen - som vi modtager om adgang til brugerdata relateret specifik til de særlige vedtægter for national sikkerhed,« skriver Yahoos chefjurist Ron Bell.

Han henviser til, at den amerikanske regering forbyder virksomheder at offentliggøre de informationer, og at Yahoo ønsker at ændre på det.

»Vi mener at, at den amerikanske regerings vigtige ansvar i at beskytte den nationale sikkerhed kan udføres uden at udelukke internetselskaber fra at dele antallet af de anmodninger. I sidste ende avler de mistillid og mistro at tilbageholde den type informationer,« skriver Yahoos chefjurist Ron Bell. 

En række tech- og internetselskaber som blandt andre Apple, Google, Facebook og Microsoft samt flere borgerrettighedsgrupper har tidligere på sommeren i et brev til den amerikanske regering og præsident Barack Obama opfordret til mere gennemsigtighed omkring de amerikanske myndigheders overvågning - og herunder anmodet om at, at de tillader udbydere af internet, tele og internetbaserede løsninger at indberette anmodninger om adgang til informationer vedrørende den nationale sikkerhed.

Blandt de selskaber, der har deres navn på brevet til de amerikanske regering, er blandt andre AOL, Apple, Digg, Dropbox, Facebook, Google, LinkedIn, Microsoft, Mozilla, Reddit, Salesforce, Tumblr, Twitter og Yahoo.