Neonkryb og mikrofrøer på topti-liste

Det kribler og krabler med underlige kryb og mærkelige vækster på topti-listen over nye dyre-og plantearter i 2012.

Internationale forskere har kåret de ti mest interessant nye dyrefund i 2012. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jacob Sahertian/International Institute for Species Exploration

Den har store og melankolske øjne, og den er noget så sjældent som en nyopdaget abeart.

Lesulaen, som den hedder, lever i dybt inde i de store skove i DR Congo, og fundet af et så stort og hidtil ukendt dyr er så opsigtsvækkende, at det er kommet med på den netop offentliggjorte topti-liste over de mest spændende opdagelser af dyre- og plantearter i 2012.

Listen er udarbejdet af lang række forskere fra hele verden og udgivet af International Institute for Species Exploration på amerikanske Arizona State University.

For at komme på listen skal arterne være videnskabeligt navngivet sidste år.

Ud over lesulaen har bl.a. verdens mindste hvirveldyr, en frø på blot syv millimeter fra Ny Guinea, en urgammel skorpionflue af en slags fra Kina og en selvlysende kakerlak fra Ecuador fundet vej til listen.

Kakerlakken er måske allerede uddød, idet navngivningen er baseret på et 70 år gammelt dyr, der blev opdaget i en museumssamling. Kakerlakkens levested er blevet hårdt ramt af udbrud fra vulkanen Tungurahua, og det er formentlig ødelagt i dag.

Der er også blevet plads til en underlig, men vidunderlig havsvamp, og en sneglespisende, natlevende slange fra Panama, hvis navn betyder noget i retning af »nej til minen«. Slangen holder til i Tabasara-bjergene, hvor minedrift gør drøje indhug i dens levesteder.

Stadig meget at opdage

De ti arter på listen er blot nogle af de næsten 18.000 arter, der blev videnskabeligt navngivet sidste år.

Formålet med listen er bl.a. at »skabe offentlig opmærksomhed om den krise, som biodiversiteten befinder sig i«, som det hedder i præsentationsmaterialet fra Arizona State University.

Indtil sidste år var professor emeritus og insektekspert Niels Peder Kristensen fra Statens Naturhistoriske Museum blandt de forskere, der udpegede årets vigtigste fund.

Sidste år var i øvrigt også året, da et tanzaniansk tusindben fra Statens Naturhistoriske Museum samling fandt vej til topti-listen for nyopdagede arter i 2011. Tusindbenet er en kende kvabset og bliver videnskabeligt omtalt som den vandrende benpølse.

Ifølge Niels Peder Kristensen »går nogle forskere efter det videnskabeligt interessante, mens andre går efter det meste spektakulære«, når de skal sætte navne på topti-arterne.

»En af ideerne med den her liste er at fortælle, at der faktisk stadig er så vældig meget at finde ude i naturen,« siger han.

Det gælder også den danske natur.

»Man kunne utvivlsomt finde ganske mange ubeskrevne arter i Danmark, hvis man ønskede det. Det gælder mider, snyltehvepse, rundorme og den slags,« fortæller Niels Peder Kristensen:

»I et land som Sverige er der de senere år fundet flere hundrede ubeskrevne fluearter.«

Arterne på listen er:

En mikrolille viol fra Peru, der ikke bliver meget mere end en centimeter høj.

En havsvamp, der bliver beskrevet som en lyre. Fundet i cirka fire kilometers dybde i det nordøstlige Stillehav.

Lesula-aben fra DR-Congo. Lesulaerne lever i den centrale regnskov i DR-Congo. Fuldvoksne hanlesulaer kan prale af, at deres mellemkød og testikler har et blåligt skær.

En slange fra Panama, der er sneglespisende og natlevende. Dens navn betyder noget i retning af »nej til minen«. Slangen holder til i Tabasara-bjergene, hvor minedrift gør drøje indhug i dens levesteder.

En svamp opdaget på de berømte hulemalerier i Lascaux-hulen i Frankrig.

Verdens mindste hvirveldyr: En blot syv millimeter lang frø fra Ny Guinea.

En truet art af busk kun kendt fra Madagaskar.

En selvlysende kakerlak fra Ecuador.

En netvinge eller guldøje (et insekt), som forskere blev opmærksomme på, da en fotograf tog et billede af dyret og lagde det på Flickr.

Et fossil af en skorpionflue, der til forveksling ligner et blad.