Nemmere for USA at få udleveret Megaupload-stifter

En appelret i New Zealand har afgjort, at amerikanske myndigheder ikke behøver fremlægge alle beviser i sagen mod stifteren af Megaupload, Kim Dotcom, for at få ham udleveret.

Kim Dotcom i hans palæ uden for Auckland, New Zealand, hvor han i øjeblikket sidder i husarrest. Retten tager i denne måned stilling til, om han skal udleveres til USA, hvor han står tiltalt for pirateri. Foto: AFP / Michael Bradley Fold sammen
Læs mere
Foto: MICHAEL BRADLEY
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den finsk-tyske onlinesværvægter Kim Dotcom står i øjeblikket tiltalt for hvidvaskning af penge og krænkelser af ophavsretten i USA. Anklagerne hævder, at musik- og filmindustrien er gået glip af mere end 500 millioner dollar, knap tre mia. kroner, på grund af Dotcoms side, Megaupload. Anklager der kan koste op til 20 år i fængsel.

Heldigvis for Dotcom sidder han i øjeblikket i New Zealand, men amerikanerne arbejder på højtryk for at få ham udleveret. Og de har fået bedre odds efter dommen, som betyder, at de nu ikke behøver fremlægge alle deres beviser mod manden for det newzealandske retssystem.

Det havde en anden domstol i landet ellers afgjort, men nu har appelretten så besluttet, at høringen om udlevering ikke afholdes for at afgøre, om Dotcom er skyldig, men kun for at afgøre, hvorvidt USA har grund til at få ham udleveret.

Og derfor må USA altså selv bestemme, hvor meget af bevismaterialet de vil dele, når New Zealand i løbet af marts tager stilling til, om Dotcom kan udleveres.

Ulovlig overvågning

Piraterianklagede Kim Dotcom har været genstand for massiv opmærksomhed, siden han i 2005 stiftede fildelingstjenesten Megaupload.

Ikke mindst i januar sidste år var han på alles læber. Her lykkedes det nemlig FBI at få lukket siden, og samtidig fik de politiet i New Zealand til at udføre en storstilet razzia mod Kim Dotcom på hans bopæl uden for Auckland.

Ikke færre end 76 politibetjente og to helikoptere deltog i aktionen, hvor Dotcom blev anholdt. Politiet konfiskerede desuden 18 luksusbiler, en Harley Davidson og kontanter svarende til omtrent én mia. kroner.

I september kom det så frem, at de newzealandske myndigheder op til anholdelsen havde overvåget Dotcom ulovligt. Efterretningstjenesten har nemlig ikke ret til at overvåge personer med permanent opholdstilladelse. Det kastede en undskyldning af sig fra New Zealands premierminister.

Appel på vej

Sagen kører dog stadig, og Dotcom nægter sig fortsat skyldig. Han og hans advokat overvejer nu at appellere beslutningen om, at USA ikke behøver fremlægge al bevismaterialet.

»Vi er naturligvis skuffede, og vi overvejer at appellere,« siger forsvarsadvokaten, Greg Towers, til New Zealand Herald.

Kim Dotcom stemte tidligere på dagen i med et tweet: