Nedsmeltning giver ikke altid udslip

Kun hvis reaktorbygningen er utæt vil nedsmeltning føre til radioaktivt udslip, siger eksperter.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selv om en reaktor smelter ned, så behøver det ikke nødvendigvis at føre til et alvorligt, radioaktivt udslip, siger danske eksperter om situationen i jordskælvsramte Japan.

Landets regering har bekræftet, at tre atomreaktorer er truet af en nedsmeltning, samt at én reaktor muligvis allerede er smeltet, siger en talsmand ifølge nyhedsbureauet Kyodo.

Regeringstalsmanden Yukio Edano siger, at det er tre reaktorer i atomkraftværket Fukushima I, der er i fare for nedsmeltning.

I reaktorblok II er den radioaktive kerne muligvis allerede smeltet, siger en talsmand for energiselskabet Tepco. Brændselsstavene har på et tidspunkt været uden vandafkøling, og der er forsøgt indpumpning af havvand til at klare opgaven.

Regeringstalsmanden siger, at man håber, at det igangværende arbejde med reaktoren vil stabilisere situationen.

- Reaktoren kan tåle at være uden køling i et stykke tid. Men så kan der ske skader på brændslet. Vi har fortilfælde, hvor brændslet er smeltet, men er blevet inden i den betonskal, der findes udenom, fortalte Steen Hoe fra Beredskabsstyrelsen ritzau mandag formiddag.

Professor Povl Ølgaard forklarer, at brændselsstavene i reaktoren smelter, når eftervarmen ikke fjernes. Og så frigives der radioaktivitet inde i reaktortanken, og dermed er der også mulighed for, at det kan slippe videre ud.

- Det afgørende er, om den bygning, der omslutter reaktoren, er intakt. Så længe den er det, sker der ikke meget med omgivelserne. Der kan slippe en smule ud, men det spiller ikke nogen rolle, sagde Povl Ølgaard mandag.

/ritzau/