Naturvidunder kan dø på 40 år

Verdens største levende struktur, Det Store Barriererev, er i fare for en snarlig død, advarer australske forskere.

Foto: JAMES COOK UNIVERSITY
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kan ses fra rummet, anses for at være et af naturens syv vidundere, og det kan ifølge visse eksperter være afgået ved døden allerede i 2050.

Det er verdens største koralrev og levende struktur i det hele taget, det handler om - det 2.600 km lange Store Barriererev ud for det nordøstlige Australien.

- Det er næsten helt sikkert, at nutidens børn vil se Det Store Barriererev blive ødelagt i deres levetid, siger Charlie Veron, tidligere chefforsker i det australske havforskningsinstitut, til CNN.

Vi er synderne

Synderen er ifølge de australske forskere mennesket. Vores stigende udledninger af kuldioxid og lignende drivhusgasser opvarmer havene med det resultat, at korallerne bliver afbleget i en sådan grad, at deres kalkskeletter bliver blottet, hvilket kan være døden for de komplekse organismer.

- Som tiden går, og mængden af kuldioxid forøges, bliver sandsynligheden for masseafblegning stadigt højere, fortsætter Charlie Veron.

Et parallelt problem er, at oceanerne optager en stor del af atmosfærens kuldioxid, hvilket skaber yderligere problemer for koraller og andre kalkholdige organismer, fordi kalken risikerer at blive opløst i et stadigt mere "surt" hav med en lav pH-værdi.

Turistattraktion for milliarder

Det Store Barriererev huser ca. en tredjedel af alle bløde koraller i verden og er hjem for ca. 1.500 fiskearter. Endvidere er revet en kolossal turistattraktion, som årligt sikrer Australien store milliardindtægter.

Det er dog ikke alle forskere, der deler det pessimistiske synspunkt.

Klimaskeptikeren Ian Plimer, der er professor i minegeologi ved universitetet i Adelaide, understreger således, at klimaet altid har skiftet, og at livet gennem Jordens historie har udvist en forbløffende evne til at tilpasse sig klimaforandringer.

- Der har været rev i i 542 mio. år i både meget koldere og meget varmere perioder end i dag og med meget højere koncentrationer af kuldioxid i atmosfæren. Jeg er overhovedet ikke bekymret for Det Store Barriererev, siger han.
   
Der er konstateret afblegning i det australske koralrev flere gange siden 1982. I 2002, da havvandet i området var usædvanligt varmt, blev 50 procent af kæmperevet påvirket af blegning, og ca. fem procent af korallerne blev permanent ødelagt.