Natsværmere i hobetal

På taget af Zoologisk Museum er der gennem årene blevet fanget over 1.000 forskellige sommerfuglearter. Det svarer til, at cirka 40 pct. af alle sommerfuglearter i Danmark bliver lokket til det indre København af byens lys og varme.

Hver nat i sommerhalvåret sørger en fotocelle for, at lysfælden på taget af Zoologisk Museum i København bliver tændt. Lyset lokker masser af sommerfugle til. På en enkelt nat i højsæsonen kan flere hundrede forskellige sommerfuglearter, såsom smutuglen på billedet, flyve i fælden. Foto: Kristian Sæderup Fold sammen
Læs mere

Flere tusinde natsværmere, møl og andre sommerfugle er i en sen nattetime fløjet i døden på Zoologisk Museums tag.

Oppe på taget har en lysfælde lokket insekterne til næsten hver eneste nat i sommerhalvåret siden juni 1992, og i de 15 år er hele 1.040 forskellige sommerfuglearter fløjet i fælden.

Fælden er i sin tid blevet opstillet og siden vedligeholdt af museets sommerfugleekspert Ole Karsholt, og han er overrasket over, at så mange sommerfugle bliver lokket af byens lys.

»Der er fundet omkring 2.500 sommerfuglearter herhjemme. Det gælder alle slags arter, lige fra dagsommerfugle til små møl, og det gælder hele landet. Det betyder, at sådan noget som 40 procent af alle kendte, danske arter er blevet fundet her på taget af Zoologisk Museum,« siger han.

Vejen til fælden på taget går gennem et vindue på udstillingsleder Hanne Stagers kontor. Vel ude på taget løfter Ole Karsholt forsigtigt låget af fælden, der indeholder gift til at slå insekterne ihjel. De hel- eller halvdøde kræ bliver derefter tømt ud i en bakke, som Ole Karsholt senere putter i en fryser, således at alle sommerfuglene dør. Fryseren har desuden den fordel, at den tager livet af de mange hvepse, der også finder vej til fælden.

De døde dyr bliver til sidste sorteret og registreret. På den baggrund kan Ole Karsholt bl.a. konstatere, at der på museets tag er fundet fire nye arter i Danmark. Den ene er det lille skadedyr robiniemøl, der lever af robinietræets blade.

Ole Karsholt ser den store mangfoldighed af sommerfugle i det indre København, få kilometer fra Rådhuspladsen, som udtryk for, at insekterne flyver overraskende meget omkring.

»De er mere mobile end ventet,« siger han og tilføjer, at storbyens varme fra biler og bygninger samt vejbelysning også er med til at gøre hovedstaden attraktiv for sommerfugle.

Ifølge Ole Karsholt er der kun fløjet ganske få dagsommerfugle i fælden, ligesom langt de fleste af fældens ofre er såkaldte småsommerfugle. Og dog, i den forløbne sommer er to store dyr blevet lokket af fældens lys.

»Den ene var en ligustersværmer, den anden en fyrresværmer. Det er første gang, det er sket, i alle de år fælden har stået her,« siger han.