NASA søger mundskænk for astronauter

Drømt at spise som en astroanut? NASA søger netop nu prøvesmagere til et projekt, der skal gøre maden på en kommende Mars-rejse bedre og mere nærende.

Astronaut i gang med reparationsarbejde på International Space Station. Fold sammen
Læs mere
Foto: NASA T.V./HANDOUT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvad orker man egentligt at spise i fem år i kredsløb? Hvor meget kan være færdiglavet? Hvad skal laves friskt - og af hvor lidt kan det fremstilles? Hvor lang tid tager det at lave mad? Og hvor meget spiser man egentligt?

NASA er gået i gang med et forsøg, hvor man vil teste, hvordan astronauter på en mission til Mars, der forventes at ville vare mellem tre og fem år, vil kunne spise.

I et jobopslag fra Cornell/University of Hawaii søges seks prøveklude. De skal være parate til over en periode fra 2012-2013 at deltage i workshops og seminarer om mad i rummet, lige som de skal kunne afsætte 120 dage til at være lukket inde i en rumskibsmodel.

Normalt vil astronauter spise mad, der allerede er tilberedt og pakket, så den er nem at indtage, på rejser i rummet, både fordi det er nemmest at kontrollere deres madindtag således, fordi det sparer tid til madlavning som kan bruges til videnskabelige eksperimenter og fordi det er ganske besværligt at lave mad i vægtløs tilstand.

Men fordi rejsen til Mars vil vare så længe, må NASA tage andre forholdsregler. Bliver astronauterne spist af med færdigmad, risikerer man, at de udvikler madlede og dermed spiser for lidt og bliver underernærede og dermed dårligere til at udføre deres eksperimenter.

Derfor skal de seks deltagere både undersøge, hvilke råvarer man kan holde ud at spise i længere perioder uden at blive træt af dem, hvilke råvarer man nemt kan lave få retter med, og hvordan man i vægtløs tilstand kan lave mad. De skal også undersøge, hvad måltidet vil betyde i en lille gruppe på en lang rejse.

Kun deltagere,der ville kunne leve op til NASA's sædvanlige astronautkrav, en videnskabelig uddannelse, et stabilt indre og en god fysik, kan søge.