Napoleon døde af naturlige årsager

Det var ikke arsenikken.

Udsnit fra Jacques-Louis Davids maleri fra 1800 af Napoleon, der skrider over Alperne. <p>Kilde:<a href='http://commons.wikimedia.org/wiki/Image:Jacques-Louis_David_007.jpg'>WikimediaCommons</a>.<p>Med tilladelse jf. <a href='http://www.gnu.org/licenses/fdl.html'>GNU Free Documentation</a> Fold sammen
Læs mere

Da Napoleon udåndede den 5. maj 1821 med ordene "Tête d'Armée!" var der mange, der åndede lettet op.

Efter nederlaget til briterne i 1815 blev den selv-kronede franske kejser sendt i eksil på St. Helena, og selv efter seks år på øen langt ude i Sydatlanten kunne han stadig have skabt stor ballade, hvis det var lykkedes ham vende tilbage til Europa og samle en hær.

Derfor har hans belejlige død i en alder af kun 52 år været omgærdet af mange teorier om ugler i mosen. Den mest fremtrædende af teorierne er, at han blev forgiftet med arsenik, selvom meget taler for, at han frivilligt indtog arsenikken enten som hårkur eller patentmedicin gennem årene.

For tredje gang har et forskerteam nu slået helt fast, at Napoleon døde af mavekræft, præcist som det er angivet på hans dødsattest. Den er udfærdiget af eks-kejserens egen livlæge Francesco Antommarchi på baggrund af en obduktion, som er detaljeret beskrevet.

Med opduktionsrapporten og diverse historiske dokumenter i hånden har forskere fra Texas Southwestern universitetet sammenlignet Napoleons medicinske historie med 135 patienter med mavekræft.

Og alle brikkerne i puslespillet passer perfekt: Napoleon døde af sin mavekræft. Den akutte dødsårsag var blødninger fra to store sår i mavesækken.

- Vores analyse viser, at selv hvis kejseren var blevet løsladt eller det var lykkedes ham at flygte fra øen, ville hans tilstand have forhindret ham i at spille nogen større rolle for Europas historie, siger lederen af undersøgelsen, Robert Genta fra University of Texas Southwestern.

- Selv i vore dage med avancerede kirurgiske teknikker og kemoterapi til rådighed er der en meget dårlig prognose for patienter med mavekræft i så fremskredent stadie som Napoleons, siger Genta.