Nanopartikler kan true din sundhed

De ultrasmå partikler i kulstof nanorør, der bruges i alt fra sportsudstyr til bygningskonstruktioner, kan give lungehindekræft på samme måde som asbest, viser amerikansk studie.

Svedafvisende løbetøj, ultralette tennisketsjere, transparent solcreme og maling, der aldrig skaller af.

Listen af hverdagsprodukter baseret på nanoteknologi tæller mange hundrede, og alt tyder på, at mange flere varer vil komme til. Men forskere advarer mod de mikroskopiske, menneskeskabte partikler, fordi de bliver udviklet langt hurtigere, end de bliver undersøgt for eventuelle skadevirkninger. Det skriver Politiken.

»Det er meget bekymrende, hvor lidt vi egentlig ved om de risici, der kan være forbundet med nanopartikler. Der bliver brugt oceaner af penge på udviklingen, men der er virkelig behov for at få mere fokus på sikkerheden«, siger professor Ulla Birgitte Vogel fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø til Politiken.

Otte gange stærkere end stål

Særligt én slags nanopartikler, de såkaldte kulstof nanorør, bekymrer forskerne.

De små kulpartikler er superlette, og fordi de samtidig er otte gange stærkere end stål, kan de bruges i alt fra sportsudstyr til bygningskonstruktioner. Sidste år viste et amerikansk studie på mus, at de ultrasmå partikler giver skader på lungerne og ved indånding vil kunne give lungehindekræft på samme måde som asbest, der har taget livet af titusindvis af mennesker på verdensplan.

Men der er ingen regulering på vej foreløbig, siger miljøminister Karen Ellemann (V).

 »Det er helt korrekt, at der mangler viden på det her område. Men vi undersøger løbende udvalgte nanoprodukter - netop for at sikre, at de ikke er skadelige for sundhed og miljø. Og i vores nye kemikaliehandlingsplan, har vi udpeget nanomaterialer som fokusområde for at få mere viden om produkterne og ruste virksomhederne endnu bedre til at kunne risikovurdere«, miljøministeren til Politiken.