Nanoforskningens X Factor

100 gymnasieelever udnævnte eliteforskeren Kasper Jahn til X Factor-vinder som optakt til forskningens døgn.

En veloplagt Johan Olsen var vært for gårsdagens Forsker Grand Prix i Lille Vega, hvor den rockende mikrobiolog og Magtens Korridorer-forsanger holdt de entusiastiske gymnasieelever i skak. Fold sammen
Læs mere

Har nanoteknologi X-factor? Helt bestemt, synes de omkring 100 gymnasieelever, der i dag kårede den 25-årige eliteforsker Kasper Jahn som forskningens svar på TV-underholdningens Thomas.

Under titlen Rock'n Research dystede otte unge eliteforskere i formidlingens svære kunst i det københavnske rocktempel Lille Vega. Og på bedste X Factor-manér blev de stemt ude og inde af et fagligt dommerpanel og af de entusiastiske gymnasieelever, der blev holdt til ilden af den rockende mikrobiolog og konferencier Johan Olsen fra bandet Magtens Korridorer.

Kasper Jahn - forskningens X Factor-vinder - tog forsamlingen med storm med sin forklaring om, hvordan nanoteknologi kan bruges til at lave små DNA-byggeklodser, så livsvigtig medicin kan genereres direkte til de syge celler og ikke ramme de raske.

Tre minutter

Forskeren havde skrevet en klog artikel om emnet, offentliggjort i det ansete tidskrift Nature. Men i Lille Vega havde han bare tre minutter til at forklare den indviklede teknologi, og det gjorde han så godt, at han kom i finalen og til sidst blev kåret til dagens vinder.

Arrangementet på den københavnske rockscene var optakten til det populære Forskningens Døgn, hvis navn i år er en smule misvisende. For det er tre hektiske dage med forskning for folket hos over 100 arrangører.

Her kan man undersøge alt fra, hvor langt, man kan cykle på den sukkerenergi, der findes i en sodavand til, hvordan man kan lave klimavenlig suppe. Man kan også blive klogere på dyremumier fra Egypten, på molekylær kogekunst, på askeskyer og aprilvejr, og på hvordan man kan bruge byen som gymnastiksal. Det er også muligt at finde ud af, om finanskrisen er kapitalismens endeligt. Eller for den sags skyld hvordan Google egentlig virker.

For de særligt interesserede er det muligt at vinde en dag i selskab med videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen - få en tur i ministerbilen og høre hvad hun brænder for.

Det er kronprinsesse Mary, der er protektor for arrangementet.