(Næsten) frit TV-valg hos YouSee

Fra 1. juli kan man købe TV-kanaler i løs vægt, så man kun betaler for, hvad man vil se. Man skal dog først købe en grundpakke - ellers vil de kommercielle udbydere ikke slippe deres kanaler fri.

Kunder hos YouSee skal fra i dag overveje, hvordan deres TV-pakke fremover skal se ud. Foto: Torkil Adsersen, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Torkil Adsersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Landets største kabel-TV-selskab gør det fra i dag muligt i langt større udstrækning at vælge, hvilke TV-kanaler man ønsker at betale for - bare man lige betaler for grundpakken først.

Det TDC-ejede YouSee indfører det, der i fagsproget længe har været omtalt som »à la carte-TV«, altså muligheden for at plukke bestemte ting fra menukortet, som her er TV-kanaler. Det er noget, som Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen længe har talt for at få, så folk ikke skal tvinges til at betale for en masse kanaler, som de aldrig ser, fordi de kun kan vælge en samlet TV-pakke.

De store vil være sikre

Men prisen for det frie valg er, at man har et grundabonnement, som hos YouSee er på 20 kanaler. For de store, kommercielle TV-leverandører, Viasat og SBS, vil nemlig kun lade sig overtale til at sælge sine kanaler i løs vægt, hvis de er sikret, at deres hovedkanaler - TV 3 og Kanal 5 - når ud til et meget stort publikum, så der kan sælges reklamer her. Og det kan YouSee med 1,2 millioner husstande som kunder levere.

»Det er et væsentligt argument for at få Viasat og SBS til at acceptere à la carte-salg, at de er sikret en god distribution af hovedkanalen. Men det er da helt rigtigt, at det kunne man være ligeglad med som kunde. Det er imidlertid vores beslutning, at de ligger i grundpakken, hvor vi har inddraget en masse overvejelser. Men det er en væsentlig del af aftalen for at kunne opnå frit valg for resten af kanalerne,« forklarer TV-direktør i TDC, Ulf Lund, til Berlingske.

Kræver et kort eller en boks

Han tror, at omkring ti procent af YouSee-kunderne vil skifte til à la carte-TV.

»Jeg tror, at ret mange vil synes, at det er et relevant alternativ, men at kun en del af dem, der tænker det, vil handle efter det. Så på sigt vil 10 procent nok vælge à la carte-TV, men det er også mange. Vi synes selv, at det er stort at kunne tilbyde frit valg, så det skal gerne blive en succes, hvor nogen af dem, der i dag har mellem- eller fuldpakken, vælger grundpakken. Der er dog stadig så mange fordele knyttet til pakkerne, fordi man får mere for pengene, og fordi det er besværligt med valgfrihed, da signalet skal krypteres i modsætning til normalt, hvor man ikke behøver bokse eller kort. Så jeg forventer da, at de fleste stadig vil vælge pakkerne,« siger Ulf Lund.

Grundpakken hos YouSee koster 209 kroner om måneden. Ekstrakanalerne kan så købes fra 10 kroner til 40 kroner om måneden pr. styk, og man kan nøjes med en enkelt kanal mod tidligere mindst fire. Men så snart man vælger selv, skal der investeres i udstyr, så YouSee kan håndtere, at signalet skal være specielt til den enkelte husstand. Det betyder, at hvert enkelt fjernsyn og mulig optager i husstanden skal udstyres med enten et særligt kort til 100 kroner som engangsafgift pr. TV/optager eller leje en YouSee-boks til 99 kroner om måneden pr. TV/optager.

Svensk, norsk og tysk TV til fire kroner

Grundpakken består af 20 kanaler, fordelt i tre grupper. Den første er de kanaler, som politisk er bestemt, at alle danskere skal modtage. De er DRs seks kanaler, TV 2s regionalkanal samt Folketingskanalen. Den anden er nabolandskanalerne - svensk, norsk og tysk TV.

»Disse otte kanaler er blandt de mindst sete, men de er meget billige. De koster i gennemsnit 50 øre pr. kanal om måneden, så man ville kun spare fire kroner om måneden ved at udelade dem. Vi har dem med af historiske grunde, og fordi vi betragter det som kulturelt vigtigt, at danskerne har adgang til dem. Hvis ikke vi gav dem den gode distribution, ville de blive helt marginaliseret,« siger TV-direktør Ulf Lund.

Endelig er der de tre betalingskanaler TV 2 (hovedkanalen), TV3 og Kanal 5.

»Det er rigtigt, at de ikke er ligegyldige for pakkens pris. TV 2 koster 15 kroner inklusiv moms, har politikerne bestemt. Vi kunne selvfølgelig godt vælge at lægge dem i mellempakken, så grundpakken blev billigere. Men 95 procent af vore kunder vil gerne have TV 2, så det ville være lidt kundefjendsk, at man skulle betale 150 kroner mere for mellempakken eller købe dem som à la carte-kanaler og tvinges til at investere i nyt udstyr oveni. TV3 og Kanal 5 er også blandt de mest sete kanaler, og så synes vi, at det sikrer ligebehandling i forhold til TV 2, så alle de kommercielle udbyderes hovedkanaler er med samtidig,« forklarer Ulf Lund.

Der er ingen bindingsperiode på à la carte-kanalerne. Man skal blot ændre sit valg inden den 20. i måneden.