Nærbilleder af Pluto i aften

Onsdag aften offentliggør NASA de første nærbilleder af dværgplaneten Pluto og en række af dens måner.

Foto: NASA

Mellem kl. 12 og kl. 14 onsdag dansk tid modtog det amerikanske rumfartsagentur NASA en datapakke, som de havde ventet spændt på i mere end ni år.

Datapakken havde været på en lang rumrejse fra NASA-sonden New Horizons, som tirsdag kl. 13.49 dansk tid fløj tæt forbi den yderst fjerne og iskolde dværgplanet Pluto og dens lige så dybfrosne måner. En radiorejse på lige knap fem milliarder kilometer og følgelig med en tidsforsinkelse på næsten fire en halv time fra afrejse til modtagelse.

Pakken af data indeholder de første ægte nærbilleder af Pluto og af en række af dens måner. Samt målinger af Plutos tynde atmosfære og kemiske sammensætning.

Efter kl. 21 dansk tid i aften vil billeder fra langdistanceoverførslen blive offentliggjort på et pressemøde i NASA.

Du kan følge offentliggørelsen her.

Blandt billederne ventes der at være tre nærbilleder af landskaber på Pluto med en opløsning på 0,4 km. samt optagelser af flere af månerne, herunder den store Charon, med en opløsning på et par kilometer. Billederne skulle oven i købet være stereoskopiske og dermed med 3D-effekt.

Kort før den halv ton tunge rumsonde tirsdag passerede Pluto med næsten 50.000 km/t offentliggjorde NASA de hidtil skarpeste billeder af Pluto og Charon.

»Det er fantastiske billeder. Det gælder ikke mindst dem i falske farver, for de afslører, at Pluto er et meget dynamisk himmellegeme. Meget mere dynamisk end for eksempel Jordens måne,« siger astrofysiker ved DTU Space, Michael Linden-Vørnle, der har fulgt intenst med i de seneste dages nyheder ude fra det isholdige Kuiperbælte i solsystemets yderzone.

Læs også: På besøg hos Kuiperbæltets konge

På grund af den langsomme transmissionshastighed ventes der at gå op mod 16 måneder, før alle data fra det ret kortvarige møde med Pluto-systemet er overført fra New Horizons til Jorden.

Undervejs vil vi blive beriget med endnu skarpere nærbilleder af den fjerne klode, end dem vi får at se i aften.