Når hippierne indtager din iPad

Peter Øvrigs Hippie-dokumentar er ikke helt så udknaldet på iPad, som man kunne ønske sig. Men formen varsler nye tider.

Med »Hippie«-app’en til iPad har Hippieselskabet vist vejen mod fremtidens udgivelse. Men den kunne godt have været lidt mere bevidsthedsudvidende. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forfatter Peter Øvig Knudsens begyndende mammut-værk om hippierne i Danmark er vel det første 360 graders litteratur-produkt herhjemme. Det er ikke blot en 640- siders hippie-krønike på papir, men også en e-bog, lydbog, iPad og iPhone App, ligesom man kan lytte til lyden af tiden på en til lejligheden udgivet dobbelt-cd af Steppeulvene, Young Flowers og andre syrehoveder. Og tage på et kursus ude i virkeligheden om frihed og grænser.

Noget tyder på, at hippierne er længere fremme i den digitale snabeltyrkersko, end man lige skulle gå og tro.

»Hippie — tre år og 74 dage, der forandrede Danmark« som iPad-app – den koster 250 kroner – er ikke ligefrem et bevidsthedsudvidende bekendtskab, når det gælder de teknologiske virkemidler. Men er alligevel et ret unikt produkt. Og så er det blot en enkelt vare på den store hylde med Hippie-produkter.

»Hippie«-app’en er et varsel om, at en udgivelse ikke længere er en udgivelse, men at fremtidens læseprodukter er et sammensurium af platforme, medier og forretningsmodeller, hvor fortællingerne ikke nødvendigvis tager sit udgangspunkt i printmediet, men lander på alle mulige måder.

Super-interessant er det, for bogen – der nok skal storsælge til julehandlen – kommer med app’en endnu længere og bredere ud. Peter Øvigs idé med bogen er at revitalisere historien om hippierne og overbevise samfundet om, at Thy-lejren og hippiebevægelsen har haft massiv indflydelse på alt fra danskernes arbejds- og sexvaner til musik og pædagogik. Skal den mission lykkes, så kræver det maksimalt pres på alle platforme. Og her er app’en et solidt element. Egentligt mangler vi vel bare en Hippie-creme - lavet af hamp - så er produktpiben helt stoppet ud.

Lav mad med Tømre-Claus

»Hippie« iPad-app’en er i al sin simpelhed en lydbog kombineret med en almindelig bog. Du kan indstille skrifttyper og størrelser og så ellers bare gå i gang. Du bladrer med fingrene, men får du lyst til at høre bogen oplæst, så klikker du simpelt en menu frem og trykker på en oplæsnings-knap. Og så begynder Peter Øvig at læse op der, hvor du er kommet til. Det fungerer faktisk rigtig godt og retfærdiggøre start- prisen på 250 kroner. Den bør dog falde lidt i pris.

Læs flere App-anmeldelser hos B.dk/apps

Jeg har haft iPad’en med i køkkenet, mens jeg kokkererede og i stedet for at tune ind på et snakkeprogram på DAB’en, tændte jeg for Peter Øvig. Han gik rent igennem. Han taler måske en kende til den langsomme side, men det er ok.

Du kan også benytte højtlæsningen med AirPlay, som betyder, du kan få lyden ud i dit stereoanlæg, hvis du f.eks har Apples Airport Express router. Og så er der et rigtigt syret element med musik under oplæsningen. Hvilket virkelig giver stemning. Som når Peter Øvig læser op om Tømrer-Claus, som tager til Thy-lejren i 1970 for at arbejde som håndværker og gøre klar til hippiernes indtog senere på sommeren. Med sig - foruden værktøj – har Tømrer-Claus el-guitar, fløjte, saxofon og en Marshall højttaler.

I oplæsningen hører vi om Tømrer-Claus, mens en rivende el-spade flyder under oplæsningen. Lydunderlægget fungerer supergodt, men man kan heldigvis skrue ned for det, hvis man bliver for træt af Jimi Hendrix-akkorderne. Musikken er skabt særligt til e-bogen.

Bred ymer og mere syre, tak!

Skal jeg komme med nogle ønsker til app’en, så kunne Hippieselskabet godt have fokuseret mere på billedsiden. Det er oplagt at præsenterer endnu mere billedmateriale i nogle gallerier, som brugerne kan klikke sig rundt i. Måske endda et interaktivt kort, et debatforum, lidt video eller små statements fra nogle af historiens nøglepersoner. Peter Øvig har jo snakket med dem og har dem sikkert på ’bånd’, så hvorfor ikke inddrage det endnu mere på platformen?

Peter Øvig Knudsen er en mand med næse for den gode historie. Og også for den kommercielle del. Med »Hippie«-app’en har han og resten af Hippieselskabet vist vejen mod fremtidens udgivelse. Det er bred ymer og knæhøj karse, selvom »Hippie« på iPad godt kunne ha’ brugt endnu mere batikfarve og syre.

Læs også App Magasinet - som kommer med Berlingske 15. november.