Myndigheders simple hjemmeside vinder designpris

De britiske myndigheder har vundet en stor designpris foran flotte bygninger og stilfulde biler. Men hvordan kan en hjemmeside, der stort set kun er baseret på tekst og næsten ingen farver vinde?

Storbritanniens nye portal for offentlige tjenester og information er utrolig simpel - og netop derfor er det årets bedste design. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med en utrolig simpel hjemmeside har Storbritanniens myndigheder vundet en stor designpris. Portalen Gov.uk er et samlingssted for offentlig information og tjenester - og for nylig snuppede den prisen »2013 Best Design of the Year«, der uddeles af det britiske Design Museum, i den digitale kategori. Det er en forholdsvis bred kategori, som inkluderede 99 andre nominerede - her i blandt bygninger og biler.

Spørgsmålet, der rejser sig, er så, hvordan en hjemmeside, der måske kan virke både trist og kedelig, kan vinde en designpris? Svaret er enkelt - enkelhed.

Tilgodeser brugernes behov

Ben Terrett, der er hoveddesigneren bag projektet, fortæller om baggrunden for hjemmesidens ændringer i en video produceret af designmagasinet Dezeen (se i bunden af artiklen). For Terrett var det afgørende at opbygge siden ud fra, hvad folk bruger den til og hvilke behov, de har. Myndighedernes behov kommer i anden række, for siden handler om at tilgodese befolkningens behov.

Det er de færreste, der ofte besøger offentlige informationssider, bemærker Terrett. Det er et sted, folk besøger, når de har brug for information - måske en gang eller to i løbet af året. Derfor er der ikke behov for et dynamisk, friskt design. I stedet er ideen at gøre brugeroplevelsen så simpel og statisk som muligt.

»Man bør ikke komme ind på siden og tænke 'hold da op et fantastisk design!' Man bør besøge siden for at finde ud af, hvad mindstelønnen er,« som Terrett konstaterer.

Følger med den teknologiske udvikling

Terret mener ikke, at brugerne bør skulle sætte sig ind i, hvordan myndighederne har opdelt systemet. Ved at lægge al information op på denne ene side ved brugeren nøjagtig, hvor man finder den information, vedkommende er på udkig efter.

»Det skal være lige så nemt at bestille tid til en køreprøve som at bestille plads i fængslet for at afsone en dom,« siger Terret i videoen.

Han beskriver desuden Gov.uk som et forsøg på at få webdesign til at følge med den teknologiske udvikling som eksempelvis Google Glass, hvor selve brugerflade-oplevelsen forsvinder. Terrett understreger, at der er tale om informationsdesign, og han forventer, at det grafiske design i større grad vil forsvinde fra hjemmesider i takt med, at brugernes behov kommer i centrum.

Se interviewet med Ben Terrett nedenunder - og tjek selv vinderdesignet på Gov.uk.

Læs også: Sådan fungerer Googles smarte briller

Læs artiklen på hardware.no

Oversat og redigeret af Janus Bødker.