München overvejer at droppe Linux og gå til Windows

Storbyen, der opnåede verdensberømmelse ved i 2004 at sætte Microsoft på porten, drøfter nu, om man skal vende tilbage til Windows som IT-system. Men der er langtfra enighed om tanken.

Sydtysklands største by, München, har gennem ti år skiftet styresystem og programmer på de ansattes PCer ud fra Windows til Linux. Nu vil nogle politikere skifte tilbage. Arkivfoto: Iris/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tysklands tredjestørste by overvejer efter ti års IT-omstilling væk fra Windows til Linux at foretage en U-vending og søge tilbage til Windows-verdenen.

Viceborgmester Josef Schmid fra det konservative CSU siger til Süddeutsche Zeitung, at der er utilfredshed blandt de kommunalt ansatte, som angiveligt stadig finder det for svært at vænne sig til nye omgivelser på skærmen.

Udmeldingen har allerede vakt voldsom, offentlig debat og giver mindelser om tidligere stridigheder om fordelene ved det ene eller det andet styresystem og de tilhørende programmer.

15.000 PCer har skiftet

Gennem de seneste ti år er 15.000 PC-arbejdspladser - eller godt 80 procent af alle i bystyret - blevet omstillet fra Windows til Linux. Historien gik verden rundt, da München i 2004 besluttede at sætte Microsoft på porten efter et opgør om alt for dyre licenser til både Windows og Microsofts kontorpakke Office og i stedet skifte til Linux, der er et gratis styresystem, som gennem årene har udviklet sig til at ligne både Windows og Apples Mac OS i store træk. Mange programmer findes også til både Windows, Mac OS og Linux, selv om der også er forskelle.

Typisk er også programmer til Linux gratis. I stedet betaler man for konsulenthjælp til særlig opsætning, undervisning m.m.

Josef Schmids udmelding står i modsætning til 2. viceborgmester Christine Strobls (SPD) nylige udtalelse om, at omstillingen er »succesrigt afsluttet« i december 2013, og at det for de ansatte i bystyret »forlængst er blevet daglig rutine«.

Ekspertgruppe skal se på sagen

»Overalt får jeg bekræftet, at medarbejderne lider under det. Det må vi ændre. Når hele verden arbejder med et standardprogram, er det vigtigt, at vi er på det samme system,« siger Josef Schmid til Süddeutsche Zeitung.

München vil nu nedsætte en uafhængig ekspertgruppe til at undersøge sagen.

»Hvis eksperterne anbefaler en tilbagegang til Microsoft, så er det ikke noget, jeg vil udelukke,« siger han.

Overborgmester Dieter Reiter (SPD), som kom til for nylig, er også skeptisk men har endnu ikke givet sin officielle mening om sagen. Han har dog tidligere klaget over, at han måtte vente flere uger på at kunne læse sin post på sin borgmestertelefon, ligesom han har kritiseret Linux-softwaren for at være bagud i forhold til Microsofts tilsvarende programmer.

Besparelse på ti millioner euro

Byrådet har dog sagt, at skiftet til open source-software har sparet München for mere end 10 millioner euro, og IT-direktør Karl-Heinz Schneider siger, at et skifte altid betyder større behov for support. Han har dog ikke hørt om særlige klager.

Microsoft har - ikke overraskende - meddelt, at man er klar til en snak med politikerne i München. Og den amerikanske softwaregigant meddelte sidste år, at den flytter sit tyske hovedkontor til München i 2016.

PCerne i München blev skiftet fra Windows NT 4 og skulle oprindelig skifte til Linux-udgaven Debian og kontorpakken OpenOffice. Siden blev systemerne opdateret til at bruge Ubuntu-udgaven og LibreOffice-kontorpakken.

Der blev oprindelig sat 30 millioner euro af til »systemskiftet«.

Ud over de 15.000 PCer findes fortsat 3.000 med Windows 7 til særlige formål, mens andre 1.000 PCer er såkaldt virtuelle maskiner.