MP3-opfindere slippes løs ved grænsen

Det berømte tyske forskningsinstitut, Fraunhofer, der blandt andet er digital musiks moder, planlægger nu at åbne en afdeling i det dansk-tyske grænseland. Afdelingen skal forske i energiteknologi.

Fraunhofer eksperimenterer også med computersystemer, hvor man kan skrive med hjernen - uden brug af tastatur. Fold sammen
Læs mere
Foto: JOHN MACDOUGALL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Du kender måske ikke til det tyske forskningsinstitut, Fraunhofer - men alligevel bruger du selskabets patenter hver eneste gang du tænder for din digitale musikafspiller, din Spotify eller din DAB-radio. Instituttet er nemlig opfinderen af de komprimeringsalgoritmer, der ligger til grund for MP3- og AAC-formaterne, der i stadigt højere grad dominerer den musik, vi lytter til.

Digital musik er dog blot en blandt utallige projekter, som instituttet kører - og nu åbner det berømte institut en afdeling, der meget vel kan ende med også at skabe danske arbejdspladser.

Den afdeling, der nu rykker nær den danske grænse, er primært specialiseret inden for forskning i energisektoren, og det er endnu ikke helt klarlagt, hvor den skal ligge - blot har Fraunhofer besluttet, at det dansk-tyske område skal være arnested for de af selskabets ingeniører, der eksperimenterer med energiteknologi.

Lang indsats

Regionsrådsformand Carl Holst (V) forklarer, at Fraunhofers ankomst til grænseregionen er resultatet af en langvarig indsats fra den Region Syddanmarks side, men også, at det er naturligt for Fraunhofer at interessere sig for Danmark. Energisektoren i den sydlige del af Danmark er nemlig en velvoksen størrelse, der investerer massivt.

- Det er en sektor, der alene i vores region har en omsætning for over 20 mia. kroner, og hvor vi både har havmølleparker og offshoreklyngen i Esbjerg. Det er blandt andet de institutioner, der kan få glæde af de faglige kompetencer og den øgede virksomhedsforskning, der nu rykker ind i grænselandet, siger han til b.dk.

Fraunhofers tilstedeværelse i grænselandet bliver dog på den tyske side af grænsen - men det forventes, at der også kommer danske teknologiarbejdspladser ud af det - hvis ikke direkte hos Fraunhofer, så hos de virksomheder, Fraunhofer leverer forskning til.

Institutionen har stået bag utallige opfindelser - og MP3-komprimeringsalgoritmen er blot en enkelt eksempel blandt de digitale, mens H264-videokomprimeringsformatet, som blandt andet DR benytter på nettet, er et andet. Organisationen beskæftiger over 15.000 mand, der forsker inden for en række områder.