»Motivation er afgørende«

Medicinstuderende Ilda Amirian og Steen Buch hilser en ny optagelsesprocedure på kvote 2 på medicinstudiet velkommen. Motivation er vigtigere end et højt gennemsnit og den studerendes køn.

»Det er diskriminerende at spænde ben for de fagligt dygtige kvinder«, lyder Ilda Amirians kommentar til de Radikales forslag om at slippe flere mænd end kvinder ind i kvote 2 til medicinstudiet. Steen Buch siger: »Et gennemsnit er ikke den bedste måde at afgøre en optagelse på.« De har netop afsluttet niende semester på medicinstudiet - med et 10 tal. Foto: Ditte Valente Fold sammen
Læs mere

Ilda Amirian og Steen Buch har været læsemakkere på medicinstudiet på Københavns Universitet siden 2004. Samarbejdet fungerer optimalt.

»Jeg er sekretæren, der holder styr på det hele. Steen skaber ro op til eksamen. Vi supplerer hinanden godt,« siger 25-årige Ilda Amirian.

De Radikales forslag om at give universiteter frihed til at optage flere studerende på kvote 2 på lægestudiet, falder i god jord hos de to studerende. Bare det ikke sker på bekostning af de dygtige piger med høje gennemsnit.

»Det er diskriminerende at spænde ben for de fagligt kvalificerede piger,« siger Ilda Amirian, der selv strøg direkte på lægestudiet med et snit på 10,2. Hun tilføjer:

»Lægestudiet er meget krævende og motivation er først og fremmest primus motor. Hvis lysten er der, er det lige meget, om man kun har 8 i snit.«

På Syddansk Universitet vurderes kvote 2-ansøgere til medicinstudiet på baggrund af en prøve i almen viden og en samtale. Halvdelen af de studerende kommer ind på denne måde, og undersøgelser viser, at SDU tiltrækker flere mænd end andre universiteter. De Radikale foreslår nu, at KU tager samme taktik i brug.

»Det er en udmærket idé. Den personlige samtale kan afsløre, hvem der er motiveret for studiet og om det er af de rigtige grunde. Jeg hænger mig ikke i køn. Et gennemsnit er ikke den bedste måde at afgøre en optagelse på. Det er snarere den nemmeste og billigste,« siger Steen Buch, der selv blev optaget gennem kvote 1.

Kvindelige medicinstuderende vælger typisk speciale inden for almen medicin og pædiatri, hvorimod mændene vælger eksempelvis kirurgi og anæstesiologi. Da der er en stor overvægt af kvinder i medicinstudiet, giver det en skævhed i faget på sigt. Dét er de Radikales argument for at favorisere de mandlige studerende gennem en ny kvote 2-optagelse.

»Det er et problem, at nogle få specialer er meget populære. Uanset om det er hos kvinder eller mænd. Studiet burde reklamere mere for de specialer, som overses og gøre det mere attraktivt for dem, der vælger for eksempel psykiatri som speciale,« siger Ilda Amirian.

Steen Buch ønsker, i lighed med mange mandlige studerende, at blive kirurg.

»På dét punkt er jeg ret stereotyp. Det er et problem, at næsten alle kvinder vælger de samme specialer. Men det ville også være et stort problem, hvis vi var 70 procent mænd på studiet og alle ville være kirurger. Den gyldne middelvej er nok den bedste.«

Ilda Amirian er kun tre semestre fra at kunne kalde sig læge. Hun drømmer om at blive fødselslæge. På det punkt ligner hun de fleste af sine medsøstre på medicinstudiet.