Mors stress og sorg giver for tidlig fødsel

Mødre, der oplever stress, sorg og ensomhed i op til seks måneder før, de overhovedet bliver gravide, har større risiko for at føde for tidligt.

Foto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kvinder, der oplever dødsfald, seriøs sygdom eller anden stressende sorg i op til seks måneder før deres graviditet, har en stærkt forøget risiko for at føde for tidligt.

Det viser en ny stor undersøgelse fra britiske forskere baseret på tal fra over 1 mio. danske kvinder, skriver BBC.

Undersøgelsen lægger sig til en efterhånden betydelig mængde forskning, som fastslår, at stress er en alvorlig risikofaktor under graviditeter. At stress allerede op mod undfangelsen kan være et problem, er derimod nyt.

- Disse resultater viser, at effekten af stress kan være endnu større allerede i perioden, der leder op til undfangelsen, siger professor Philip Baker fra Maternal and Fetal Health Research Group på Manchester University.

Alvorlig sygdom eller død hos ældre børn, hos partneren eller hos en forælder øger risikoen for tidlig fødsel med 16 til 23 pct. Særligt, hvis kvinderne stod alene, var de i høj risiko.

Forskerne i Manchester mener, at de tidlige fødsler kan skyldes ophobning af stresshormoner i kvindens krop, samt kvindens egne livsstilsændringer for at imødegå sin stressede situation – f.eks. med mere rygning og alkohol.

- Det faktum at risikoen for præmature fødsler steg, hvis kvinden manglede en partner eller forælder, viser blot hvor vigtig nær støtte er under graviditeten, siger Philip Baker.

For tidlig fødsel er især udbredt blandt lavtuddannede kvinder og kan i værste fald give barnet en skæv start i livet, bl.a. med forøget risiko for kroniske lungesygdomme og indlæringsvanskeligheder.