Mors nærhed påvirker børns vægt

Børn, der har et dårligt forhold til deres mor, bliver oftere overvægtige. Det viser ny forskning.

Noget tyder på, at forholdet mellem mor og barn har indflydelse på barnets senere vægt. Fold sammen
Læs mere
Foto: DIVYAKANT SOLANKI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et tæt mor-barn forhold kan være med til at holde nålen på badevægten nede.

Det viser et amerikansk studie fra Ohio State University, der har undersøgt 977 børn på et, to og tre år, mens de legede med deres mor. Reuters citererer undersøgelsen og konklusionen er, at et dårligt mor-barn forhold øger barnets risiko for overvægt senere i livet. 25 procent af de børn, der fik den laveste score i forholdet til deres mor, endte som overvægtige som 15-årige, skriver nyhedsbureauet.

Forskningsresultaterne kan ikke umiddelbart forklare den præcise årsagssammenhæng, men tidligere studier har vist, at der er en sammenhæng mellem børns følelsesmæssige samt intellektuelle udvikling, og hvordan de interagerer med deres mor som børn.

Det er muligt, at en stressende barndom kan have en vedvarende indflydelse på børns hjerner, forklarer en af forskerne bag undersøgelsen:

- Der er et overlap i hjernen mellem de områder, der dominerer stress og energibalancen. Denne stress kan muligvis øge appetitten og føre til overvægt, siger Sarah Anderson.

Lad være at pege fingre

Hun understreger samtidig, at det er meningsløst at bruge forskningen imod mødre til overvægtige børn.

- At bebrejde forældrene vil højst sandsynligt ikke løse noget. Det er vigtigt, at vi indser, at forældre bliver mødt med mange konkurrerende krav, uddyber hun.

Forskerne baserede deres vurdering af forholdet mellem mor og barn på moderens evne til at genkende sit barns sindstilstand og på hendes følelsesmæssige reaktion. Også barnets evne til frit at udforske sine omgivelser var en indikator i undersøgelsen. Den viste i øvrigt også, at et højt uddannelsesniveau samt en høj indkomst i hjemmet mindskede risikoen for overvægt.