Mor giver sin madsmag videre til baby

Hvis en kvinde spiser mange grøntsager og frugt, mens hun er gravid og ammer, vil hendes barn være nemmere at overtale til at spise de sunde madvarer.

Foto: Colourbox Fold sammen
Læs mere

Småbørn af mødre, der mæsker sig i broccoli og grønne bønner, vil med større sandsynlighed selv blive broccoli- og bønnespisere, når de går over til fast føde.

Smagsstofferne fra mors mad findes nemlig både i fostervandet og i modermælk, og på den måde vænnes barnet allerede i moders liv og sine første levemåneder til smagen af de sunde fødevarer.

»Babyer er født med en afsmag for bitre madvarer,« siger seniorforsker Julie Mennella ved det amerikanske smagsforskningsinstitut Monell Chemical Senses Center i Philadelphia.

»Hvis mødre vil have deres babyer til at spise grøntsager, især de mørkegrønne, skal de give dem lejlighed til at smage på dem.«

Smagsforskere på Monell Centeret har gjort forsøg med at fodre småbørn med frugt og grøntsager. Ammebørnene var generelt hurtigere til at acceptere de nye smagsoplevelser, hvis deres mor også selv var storspiser af fødevaren. Det gjaldt også for flaskebørn, hvis mor havde proppet sig med sunde fødevarer i graviditeten.

»Det er et smukt system,« siger Julie Mennella, »den vigtigste faktor for, om mennesker spiser tilstrækkeligt med frugt og grøntsager er ganske enkelt, om de kan lide dem. Og hvis vi kan lokke babyer til at kunne lide de sunde fødevarer, kan vi tidligt få dem sporet ind på en sund livsstil.«

Skulle man nu være én af de mødre, der har mæsket sig i junkfood og chokolade under graviditeten, er det heldigvis ikke for sent at få skabt sig en lille broccoli-elsker.

Tilvænningen kan også ske senere, og her er det vigtigt at blive ved med at tilbyde den grimtsmagende fødevare, så baby efterhånden lærer at den ikke er farlig.

I forsøget på Monell-centeret gav man flere gange den samme fødevare til småbørnene i undersøgelsen, og den udholdenhed giver resultat. Efter otte dages gentagne tilbud om grønne bønner var der tre gange så mange børn, der valgte at spise dem, som ved den første prøvesmagning.

Det vigtige er, at forældrene fokuserer på om barnet smager på den tilbudte mad og ikke af om de skærer ansigt, siger Julie Mennella.

De fleste småbørn vil uvilkårligt lave en frastødt grimasse, når de tilbydes nye fødevarer, men de fleste af dem vil alligevel forsøgsvis prøve at gumle lidt på bidden. Og pointen i undersøgelsen er, at jo flere gange man oplever smagen af en fødevare, jo mere sandsynligt er det, at man kommer til at spise den.