Mørk chokolade sænker blodtrykket

En plade mørk chokolade om dagen kan sænke blodtrykket og forbedre insulinresistensen.

Hjertelægerne opfordres ikke ligefrem til at udskrive recept på sygesikrings-støttet chokolade, men et pænt dagligt forbrug af mørk chokolade ser faktisk ud til at kunne hjælpe patienter, der har fået målt forhøjet blodtryk, skriver den amerikanske hjerteforenings tidsskrift "Hypertension".

Den gavnlige effekt skulle komme af den mørke chokolades høje inddhold af flavonoider, som er naturligt forekommende stoffer, der findes i en lang række fødevarer fra planteriget.

Det er ikke nyt, at mørk chokolade er gavnligt for hjertet - det viser mængder af store befolkningsundersøgelser.

"Hypertension" refererer denne gang en undersøgelse, der viser hvordan 20 patienter med forhøjet blodtryk fik sænket deres blodtryk ved at spise mørk chokolade efter en uge på flavonoid-fattig kost.

Undersøgelsen er gennemført i Italien under ledelse af en amerikansk kostforsker.Patienterne - 10 mænd og 10 kvinder - var alle ikke-rygere, havde ikke diabetes, og var ikke på anden blodtrykssænkende medicin.

Efter en uge på flavonoid-fattig diæt blev halvdelen sat til at spise hvid chokolade, den anden halvdel mørk chokolade, i alt 100 gram om dagen til hver over 15 dage. Efter en uge uden flavonoider blev chokoladefarven byttet om, så de mørke nu fik hvid chokolade og omvendt.

I gennemsnit fik patienterne på den mørke chokolade-diæt sænket blodtrykket med samme værdier, som man ville vente med normale blodtrykssænkende foranstaltninger (12 milimeters nedgang på det systoliske tryk, og 9 mm diastolisk).

Patientgruppen på hvid chokolade oplevede intet tilsvarende fald, og det er netop det geniale ved forsøget, siger dets ophavsmand, at bruge hvid chokolade til kontrolgruppen, fordi den indeholder alle de samme næringsstoffer og kalorier som mørk chokolade, men næsten ingen flavonoider.

Forskerne fandt også, at den mørke chokolade havde gavnlig indflydelse på insulinresistensen og sænkede niveauet af den "onde" LDL kolesterol med 10 procent, mens tallene var uændrede i kontrolgruppen på hvid chokolade.

"Vi er ikke ude med et budskab om, at blodtrykspatienter bare skal spise masser af mørk chokolade i stedet for at bruge andre blodtrykssænkende midler som medicin og motion. Vores mål er at identificerede specifikke flavonoider, der kan have en positiv effekt på blodtryk og insulinresistens," siger Jeffrey B. Blumberg, Ph.D., der er seniorforsker ved Tufts Universitetets forskningscenter for human ernæring og aldring.