Moderne vågekoner

Røde Kors-frivillige rykker ud for at være om den døende i den sidste tid.

Fra Sct. Maria Hospice i Vejle. Arkivfoto: Annett Bruhn/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fem steder i landet har Dansk Røde Kors organiseret de frivillige vågekonekorps, som ofte består af pensionerede sygeplejersker.

Bornholm har dem. Videbæk, Morsø og Nørhald har dem. Og senest har også Rødekro fået dem. Moderne vågekoner, der danner udrykningskorps, som frivilligt tager over og våger hos døende, når ingen andre kan eller vil. Det skriver Kristeligt Dagblad.

Formålet med ordningen er at aflaste døendes familiemedlemmer, men vågekonernes vigtigste opgave er at give nærvær og tryghed til de ensomme mennesker, der går døden i møde uden pårørende ved sin side.

- Det er jo ikke alle mennesker, som har pårørende eller et andet netværk. Og hvis de endelig har familie, er det jo i vore dage ikke sikkert, at de bor i nærheden, fortæller Kirsten Elise Rasmussen, der står bag det nyeste vågekoneprojekt i Rødekro.

Og den iagttagelse støttes af Anette Poulsen, der er områdeleder på Plejecentret Støberigården i Morsø. Hun har sammen med flere af kommunens områdeledere støttet op bag initiativet:

- Ordningen er indført her i Morsø for få måneder siden, fordi der er et stort behov for vågekoner til især ældre ensomme. Vi oplever, at flere og flere ligger og dør alene, fordi de ansatte på plejehjemmene ikke har tid til at tage sig af dem, der ikke selv har nogen pårørende, siger hun.

Christina Rasmussen, der er udviklingskonsulent hos Dansk Røde Kors, har bemærket en stigende interesse for vågekonerne, og hun er sikker på, at der er flere lokale netværk af vågekoner på vej.

- Der har været et klart behov lokalt, som ikke har været dækket, og så oplever vi med vågekonerne, at det blomstrer og inspirerer andre, siger hun.

Kilde: