Mobiltelefonerne bliver hurtigere end Jens Lyn

I nye smartphones ligner firkerneprocessoren en ny standard, og snart kan telefonerne konkurrere med computeren, ifølge eksperter.

Ny smartphones med firkerneprocessorer er hurtigere end Jens Lyn (Billedligt talt, naturligvis). Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis du nogensinde har været i tvivl, så er Jens Lyn hurtig som... et lyn.

Det samme kan siges om de nyeste mobiltelefoner, der snart kan konkurrere med computere i hurtighed. Heriblandt LG’s Optimus 4X HD, HTC’s One X, Huawei’s Ascend D Quad og ZTE's Era, som netop er blevet præsenteret under Mobile World Congress i Barcelona. Disse tre ”mobile sprintere” er ledende i udviklingen mod, at mobiltelefoner i højere og højere grad synes at kunne sammenlignes med bærbare computere.

En "naturlig" digital udvikling

Det er ikke svært at forestille sig, at mobiltelefoner bliver hurtigere i et digitalt evolutionært perspektiv. Først kom den klodsede stationære computer, der blev afløst af den bærbare. Siden er mini-bærbare, tavle-PC’er og smartphones blevet hurtigere og hurtigere. Den seneste udvikling inden for smartphones er, at de har kraftige  firkerneprocessorer under skærmen.

- Det betyder, at har højere grafikydelse og bliver hurtigere til at behandle ren datakraft. Telefonerne kan derfor køre flere programmer samtidigt, Jimmy Højkilde, elektronik-tekniker hos Tronik.dk, der mener, at smartphones snart bliver konkurrenter til bærbare computere.

- Ja, det nærmer sig at computere kan konkurrere med bærbare computere. Den mini-bærbare er allerede blevet gjort overflødig af smartphones og tavle-PC’er, siger han.

Richard Ling professor på IT-Universitet, der forsker i mobiltelefoner, er kun delvist enig.  

- Overordnet set så tror jeg, at mobiltelefoner begynder at konkurrere med mobiltelefoner, men de bærbare har stadig fordele. For eksempel med brugervenlighed. Programmerne på bærbare er langt mere udviklede end til smartphones. Jeg tror ikke, at mange studerende vil skrive deres speciale på en smartphone i nærmeste fremtid, siger Richard Ling.

 ”Processoren betyder ikke alt”

Man kan dog ikke stille det så simpelt op, at en firkerneprocessor er dobbelt så hurtig som en tokerneprocessor. Ofte er apps udviklet til telefoner, der kun har én kerne, og i dette tilfælde har telefonens processorkraft mindre betydning. Desuden udvikles der flere og flere apps, der køres via Cloud, hvilket betyder, at de køres fra en ekstern server over nettet.

- Når apps kører over Cloud betyder processoren ikke så meget, fordi computerkraften ligger ude i ”luften”,” siger Jimmy Højkilde, der undrer sig lidt over, at så mange mobilproducenter brander sig så meget på processorkraften.

For eksempel titulerede Huawei deres nye smartphone Ascend D Quad som "verdens hurtigste smartphone" under World Mobile Congress. 
 
Om Jens Lyn er hurtigere end Ascend D Quad, kan Berlingske tech-redaktion dog ikke give et svar på.