Mobiltelefoner skader hukommelsen

For mange mobile stråler mindsker huskeevnen, viser en ny afhandling fra Lunds Universitet, der har undersøgt rotters hjerner.

Foto: Scanpix, arkivfoto.
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For mange stråler fra menneskets bedste bimlende ven – mobiltelefonen – skader de små rotters evne til at genkende objekter. Det viser en ny undersøgelse fra det neurokirurgiske institut på Lunds Universitet, som analyserer mobilstrålernes effekt på pattedyrshjernen.

Forsøgsrotterne blev i 55 uger udsat for to timers mobilstråling om ugen og derefter testet på hukommelsen. Rotterne skulle blandt flere klodser genkende en specifik klods. Hvor kontrolrotterne uden gennemstrålede hjerner hurtigt interesserede sig for klodsen, de først var blevet præsenteret for, kunne forsøgsrotterne ikke koncentrere sig om den.

Forskergruppen ved Lunds Universitet opdagede også, at mobilstråler skader hjernebarken og hippocampus, som er hukommelseslageret i hjernen.

- Vi har nu set, at der sker ting og sager i hjernen på forsøgsdyr efter mobiltelefonstråling. I de næste forsøg skal vi så finde ud af, hvorfor det sker, siger Henrietta Nittby, der står bag undersøgelsen. Hun ejer selv en mobiltelefon, men bruger altid håndfrit udstyr, så hun ikke skal holde den nær øret.