Mobilpriser i udlandet skal være som hjemme

Samtidig med at mobil- og datapriserne i udlandet igen får et hak nedad 1. juli, ventes EU-Kommissionen at komme med det endegyldige slag: samme priser i de andre 26 lande som i Danmark.

Kvinde taler i mobiltelefon på stranden. Mobiltelefon med på ferie. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skal koste præcis det samme at tale i mobiltelefon og være på nettet fra den, uanset om man befinder sig hjemme eller i et af de øvrige 26 EU-lande.

EU-kommissær Neelie Kroes, som er ansvarlig for den digitale dagsorden, sætter dermed et nyt slag ind mod de stadig alt for høje priser på at bruge mobiltelefonen og mobilforbindelsen i udlandet. Til juli kommer lovforslaget, som EU-kommissærerne vil drøfte allerede i næste måned, skriver den britiske avis Financial Times.

Tjener gode penge

Navnlig de sydeuropæiske mobilselskaber tjener gode og store penge på, at de mange turister har lyst til at kommunikere med hjemmefronten. Men også i Nordeuropa kommer der penge hjem på den såkaldte roaming, som EU vil af med. EU mener nemlig, at de skyhøje regninger udgør en trussel mod arbejdskraftens frie bevægelighed inden for EU.

Britiske Vodafone, som er blandt verdens største mobilselskaber, hentede i 2012 omkring fem procent af al omsætning i Europa på roaming, og analytikere mener, at det svarer ganske godt til, hvad andre europæiske selskaber tjener på overpriserne, som der ikke er nogen teknisk begrundelse for at have.

Allerede i marts 2011 luftede Neelie Kroes for første gang tanken om at få gjort priserne ens overalt i EU, og det fik straks opbakning fra daværende videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K). Neelie Kroes sagde dengang, at målet var at få ensartet priserne i 2015. Hun har som tidligere konkurrencekommissær haft et fast greb i kraven på både IT- og telebranchen og har stået bag de årlige tvangsnedsættelser af priserne på både tale og senest også data.

Et hak nedad 1. juli

Hvor hurtigt et EU-indgreb kan træde i kraft, vides ikke. Indtil videre får priserne endnu et hak nedad efter de hidtidige regler fra 1. juli. Da vil det pr. påbegyndt minut koste 2,24 kroner (mod nu 2,70 kroner) at ringe op, mens det vil koste 0,65 kroner (mod nu 0,75 kroner) pr. påbegyndt minut at blive ringet op. SMS-prisen pr. styk falder til 0,75 kroner fra nu 0,84 kroner, når man sender dem (det er gratis at modtage SMS), mens dataprisen pr. megabyte falder fra nu 6,52 kroner til 4,19 kroner. Priserne er inklusiv moms.

EU-reglerne gælder i de 27 EU-lande samt Norge, Island og Liechtenstein, som ikke er med i EU men følger EU-lovgivningen på dette punkt.