Mobilpriser falder igen om en uge

Om en uge bliver det igen billigere at bruge mobiltelefonen eller tavle-PCen i udlandet, men man skal stadig tænke sig grundigt om. Her er en række praktiske råd til at undgå en unødigt dyr ferie.

Også de mange danske feriegæster i Kroatien kan fra 1. juli få kontant udbytte af, at Kroatien bliver medlem af EU. Så falder prisen nemlig også dér, hvis man f.eks. sidder på en café i Dubrovnik og lige vil ringe hjem. Foto: Judith Betak Fold sammen
Læs mere
Foto: JUDITH BETAK
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er fortsat god grund til at skænke mobilregningen mange tanker, hvis man tager telefonen og/eller tavlecomputeren med på ferie denne sommer.

EU-Kommissionen er godt nok i gang med at sikre sig flertal for helt at afskaffe de særlige overpriser for at bruge telefonen i de 27, snart 28, EU-lande, nemlig den såkaldte roaming, men det kan tidligst ske i 2014.

Kroatien er med

Om en uge bliver maksimumpriserne igen tvangssænket i alle de nu 28 lande - det populære ferieland Kroatien kommer nemlig med, og prissænkningerne gælder også der - sådan som det er sket hvert år den 1. juli, efter at EU greb ind mod de skyhøje priser, som der ikke er nogen teknisk begrundelse for at have. En ny undersøgelse fra den danske brancheforening Teleindustrien viser, at 80 procent af danskerne taler mindre i mobiltelefon, når de er i udlandet - ja, faktisk undlader hver fjerde helt at bruge telefonen til at tale i, mens næsten hver anden, der normalt bruger internetadgangen fra mobiltelefonen, helt holder op med det i udlandet.

Fra 1. juli vil det for danskere på ferie i EU-landene koste 2,24 kroner pr. påbegyndt minut at ringe op - 54 øre mindre end hidtil. Hvis man bliver ringet op, betaler man 0,65 kroner pr. påbegyndt minut - 10 øre mindre end hidtil.

En SMS-tekstbesked koster 0,75 kroner at sende - ni øre mindre. Det er derimod altid gratis at modtage SMSer.

Den helt store slughals er dataforbruget, og det gælder, uanset om man sender en MMS-billedbesked eller går på nettet, enten fra sin mobiltelefon eller fra en medbragt tavle-PC med mobiladgang. Datapriserne blev først sidste år sat under skarp bevogtning af EU og falder 1. juli til 4,19 kroner pr. megabyte data mod hidtil 6,52 kroner. Her skal man være meget opmærksom på, at en megabyte ikke er ret meget. Går man ind på forsiden af B.dk, har man allerede - uden at klikke på noget som helst - hentet 1,5 megabyte data.

Her er de gode råd

 • På dit teleselskabs netsted kan du se, hvad det koster at bruge telefonen eller telefonforbindelsen i udlandet. Vær opmærksom på, at prisfaldet kun gælder i de 27 EU-lande samt Kroatien; uden for disse skal man stadig have en pengetank à la Joakim von And, hvis man vil være »på«.
    
 • Sørg for, inden du tager af sted, at slå telefonsvareren fra. Ellers koster det nemlig penge, både hver gang nogen ringer til dig, og hver gang du skal aflytte telefonsvareren.
    
 • Slå funktionen med dataroaming fra på telefonen. Masser af apps/småprogrammer ligger og opdaterer sig selv i baggrunden eller henter hele tiden aktuel post. Det spærrer man effektivt for ved at slukke helt for dataforbindelsen fra udlandet. Man kan så slå den til, hvis man absolut skal bruge mobildata.
    
 • Billigst - og bedst - er det dog at koble sig på det lokale trådløse net på hotellet eller campingpladsen, enten gratis eller mod betaling. Dermed bruger telefonen ikke roaming men kun den trådløse forbindelse, og den tæller ikke med på nogen regning. Man kan også finde en computer på hotellet eller en netcafé, hvis man skal på nettet, f.eks. for at læse sin post.
    
 • Er man en hel familie af sted og har man faktisk har brug for at tale sammen på telefonen, kan man overveje at købe lokale taletidskort. Det er dog ikke lige nemt i alle lande, og man får dermed et nyt mobilnummer, fordi man sætter et nyt SIM-kort i telefonen, så alle ens normale kontakter får ikke hul igennem, medmindre telefonen har plads til to SIM-kort, hvad de færreste endnu har. Til gengæld ringer man så til lokal takst til hinanden.
     
 • Overvej i stedet at klare jer med SMSer. Skriv til hinanden i stedet for at ringe til hinanden, og skriv også til familie og venner derhjemme i stedet for at ringe hjem.
     
 • Hvis man mister telefonen, skal man straks spærre den. Så husk nummeret på teleselskabet, inden du tager af sted.
     
 • Sluk og tænd mobiltelefonen, når du kommer tilbage til Danmark, så den hopper tilbage på det danske mobilnet.