Mobilen og TVet går i ét

Snart kommer de første Android-telefoner som lader dig bruge TVet som trådløs.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mange mobiltelefoner har i dag mulighed for tilkobling til TVet via et HDMI-kabel, sådan at du kan vise samme skærmbillede på mobiltelefonen som på TVet. Praktisk når du skal vise noget, eller spille et mobilspil direkte på TVet.

I løbet af de nærmeste måneder kommer de første produkter med en ny standard som hedder Wi-Fi Display, som lader dig gøre dette trådløst. Ejere af Apple-dimser har rigtigt nok haft disse muligheder et stykke tid, forudsat at man har en Apple TV-boks tilkoblet TVet – men Wi-Fi Display tager det endnu længere. Og så er teknologien ikke forbeholdt Apple-menigheden.

Del indhold

Wi-Fi Display vil dukke op i de første produkter i løbet af året, både i smartphones, tavlecomputere og TV. To af de største producenter af elektroniske stumper, TI og Qualcomm, understøtter standarden – og producerer stumper som bruges i en stor del af de elektroniske dimser, du og jeg anvender til daglig.

Med en smartphone og et TV som begge har Wi-Fi Display, vil du både kunne se mobilbilledet på TVet, og måske vil du også kunne betjene TVet med telefonen. Den nye trådløse standard skal også kunne bruges til andre ting, som for eksempel skal du kunne se indhold på skærmen på mobiltelefonen og duplikere billedet på en tavlecomputer som befinder sig i nærheden. Praktisk når du vil vise noget til en ven, eller når du sidder i et møde og vil dele indhold med andre mødedeltagere.

Baseret på Wi-Fi Direct

Wi-Fi Display-teknologien er baseret på en anden forholdsvis ny teknologi til trådløs sammenkobling af elektroniske produkter; Wi-Fi Direct. Produkter som har Wi-Fi Display eller Wi-Fi Direct vil kunne overføre filer trådløst mellem dem, med høj hastighed, uden at du behøver at koble dig op til det sædvanlige trådløse netværk. Wi-Fi Display opretter en Wi-Fi Direct-forbindelse, koder skærmindholdet med videokodekset H.264, og overfører et komprimeret skærmbillede trådløst over en punkt-til-punkt trådløs netværksforbindelse.

For at uvedkommende ikke skal kunne opsnappe overførslen, er den beskyttet ved hjælp af WPA2, som er en krypteringform.

Wi-Fi Display opererer på 5 GHz-frekvensbåndet, som tilbyder optil 24 ikke-overlappende kanaler, eller på 2,4 GHz-båndet som giver dig tre ikke-overlappende kanaler. Det skal ifølge Qualcomm gøre overførslerne meget lidt udsat for forstyrrelser udefra – hvilket er vigtigt ved overførsel af indhold hvor det kan være et problem med for mange forsinkelser.

Alle Android-mobiler som benytter Qualcomms nye Snapdragon S4-komponenter vil understøtte Wi-Fi Display, men det vil ikke være aktiveret på de første enheder. Standarden skal efter planen godkendes af Wi-Fi Alliance i andet kvartal, og så snart godkendelsen er klar vil eksisterende Snapdragon S4-produkter få Wi-Fi Display aktiveret via en softwareopdatering.

Læs også: Samsungs nye spillere

Læs artiklen på amobil.no

Tilmeld dig Tech og Videns ugentlige nyhedsbrev - og få det hver torsdag.

Oversat af Alexander Almegaard