Mobilen fortæller hvor du skal hen

Når mobilfolket er i tvivl om, hvilken vej de skal - så spørger de da bare telefonen. Smartphones bruges til at finde restauranten, hotellet eller en bestemt butik.

Mange danskere har skiftet den gammeldags mobil ud med en smartphone - og flere bruger den nye af slagsen til at finde restauranter, butikker eller andre destinationer. Modelfoto: Iris / Scanpix Fold sammen
Læs mere

Hvor skal vi hen nu? Hvor ligger restauranten, de andre anbefalede på Facebook? Og hvordan finder vi lettest til næste stop på dagens seværdighedsliste?.

Der er mange spørgsmål, der kan presse sig på, når man er på farten. Og det er ofte mobiltelefonen, der kommer med svaret.

Sådan lyder det i hvert fald i en undersøgelse fra portalen Eniro. Analysebureauet Cint har for Eniro lavet undersøgelsen »Mobiløkonomien 2013« om blandt andet brugen af smartphones i Danmark, Norge og Sverige.

Den er udarbejdet på baggrund af 1.000 respondenter af mobilejere i hvert land. Heri fremgår det, at 65 procent af de danske af slagsen i dag har en smartphone, og to tredje har brugt den til at søge lokalt eller finde vej til en bestemt butik, restaurant, hotel eller virksomhed.

43 procent har brugt den til at søge efter rejseoplysninger, og hver femte har søgt efter brugeranmeldelser på et bestemt produkt eller en service.

Mobilen viser vej

Hos Eniro peger administrerende direktør Stefan Kercza i en pressemeddelelse om undersøgelsen på, at danskerne i stigende grad orienterer sig efter smartphonen - og bruger den til at træffe købsbeslutninger her og nu, der hvor de er.

Det betyder da også, at der findes et hav af apps - eller småprogrammer - til smartphones, der vil hjælpe folk med at finde vej til beslutningerne på mobilen. Overordnet set er antallet af apps både til smartphones og tavlecomputere blot vokset de seneste år, og analysefirmaet Juniper Research forventer, at antallet af downloadede apps i år vil runde 80 milliarder.

Dermed er der mange muligheder for at få fyldt telefonen op med apps, der kan gøre beslutningerne lettere undervejs på sommerferien.

Vær obs på dataprisen

I den proces er det da også vigtigt at være opmærksom på, at dataforbruget på en smartphone er dyrt, når man rejser uden for Danmark - uanset om man vælger den klassiske model med at sende MMS-billedbeskeder eller går på nettet fra sin smartphone eller tavlecomputer.

Datapriserne kom sidste år under skarp bevogtning af EU og faldt 1. juli til 4,19 kroner pr. megabyte data mod hidtil 6,52 kroner. Er der ikke gratis net, det sted, man bor, findes der naturligvis også apps, der forsøger at guide folk i retningen af det.

Eksempelvis »Free Wi-FI«, der ved hjælp af mobilens GPS viser nærmeste sted med gratis net, men det er dog ikke altid, det er lige i nærheden eller umiddelbart tilgængeligt. Derudover er der også nogle af de korttjenester, der findes som app, der kan downloades på forhånd og guide folk på vej, selvom de er offline.