Mobilbrug bliver billigere på rejsen

Prisen for at bruge mobiltelefonen på rejser til andre EU-lande falder igen 1. juli. Trods et prisfald kan det alligevel give overraskelser på regningen at tjekke e-mail, Facebook og finde vej.

Fra 1. juli bliver det billigere at bruge mobilen i udlandet. Men der er faldgruber, som det er godt at være bevidst om. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkivfoto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Indbakken SKAL tjekkes for afgørende nyt, mens omgangskredsen bør få en opdatering på Facebook om, at den står på ferie den næste uges tid. Og derudover er mobiltelefonen altid lige ved hånden og flink til at hjælpe med alt fra den lokale vejrudsigt til den rigtige frakørsel på motorvejen.

Men selv om priserne for at benytte mobilen i EU-lande falder igen 1. juli, kan det blive dyrt at overlade for mange beslutninger til mobiltelefonen, hvis rejsen går til udlandet. Det er især vigtigt at holde øje med dataforbruget, lyder det fra teleanalytiker Torben Rune, der er administrerende direktør for rådgivningsvirksomheden Netplan.

»Der er altid nogle, der kommer hjem fra sommerferien og bliver overrasket over en regning på et par tusinde kroner, selv om de ikke mener, at de har brugt mobiltelefonen særlig meget. Det er helt klassisk, at det er mobildata, der er blevet dyrt for dem,« siger Torben Rune.

Priserne for at benytte mobiltelefonen både til tale, SMS og data er af flere omgange blevet tvangssænket af EU, og i år er det prisen for at benytte data, eller funktioner som kræver internetforbindelse, der falder mest til 1,87 kroner pr. megabyte fra 4,19 kroner, mens der også er besparelser i vente for både at foretage og modtage opkald samt at sende SMSer (se alle priserne i faktaboksen).

EU har i flere år arbejdet for at komme de særlige udlandspriser, såkaldt »roaming«, til livs blandt andet ved at tvangsnedsætte priserne for at bruge mobiltelefonen i andre EU-lande end sit eget.

Flere teleselskaber oplyser på deres hjemmesider, hvor meget data man bruger på at tjekke Facebook, streame musik eller sende e-mail fra mobilen. Eksempelvis trækker det omkring ti megabit (MB) at streame musik i fire minutter, tre MB at se en YouTube-video via Facebook og to MB at sende en MMS med mobiltelefonen ifølge Telenor. Det vil kræve mellem tre og 20 kilobit (KB) at sende en e-mail, 4.096 KB at hente en app ned på telefonen og 235-450 KB at besøge DMIs hjemmeside ifølge Telmore.

Flere prisnedsættelser på vej

Det helt korte råd om, hvordan man undgår, at mobilregningen løber løbsk på en rejse til udlandet, lyder ifølge Torben Rune, at man undlader at bruge mobildata, medmindre det er strengt nødvendigt. Når man har behov for at bruge det, er det en god idé at have slået synkronisering af e-mailindbakken og automatisk opdatering af apps og andre funktioner fra, så de ikke bruger data, uden man opdager det.

Der findes allerede flere teleselskaber, som tilbyder forskellige pakker, der giver særlige priser på forbrug i udlandet, og ifølge teleanalytiker John Strand, administrerende direktør for rådgivningsvirksomheden Strand Consult, er konkurrencen mellem teleselskaberne også med til at sænke priserne for at bruge mobiltelefonen i andre lande. Og han forventer, at den udvikling blot vil fortsætte i fremtiden.

Hos eksempelvis den svensk-finske telegigant Telia har koncernchef Johan Dennelind under forårets mobilmesse Mobile World Congress over for Berlingske meddelt, at selskabet støtter tvangsnedsættelserne fra EU, og at »en mindre og mindre del af Telias omsætning i dag kommer fra roaming«.

Det er EUs plan helt at få afskaffet udlandstaksterne for at bruge mobiltelefonen og dataforbindelsen og få priser, der er ens, uanset om man befinder sig i sit eget eller et andet EU-land. I marts stemte Europa-Parlamentet for at afskaffe roaming fra udgangen af 2015.

Det er en del af en større telepakke, som EU-Kommissionen har fremlagt, og den afventer blandt andet fortsat at blive godkendt af alle EU-landes regeringer. Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) meddelte til telebranchens årsdag i marts, at Danmark bakker forslaget op.