Mistænkte bestikkelsespenge fra Telia er fundet

Anklagemyndigheden kræver halvanden milliarder kroner indefrosset i sag om mulig bestikkelse. Samtidig har Nordea spærret hidtil ukendt konto fra det skuffeselskab, som modtog penge fra Telia for en mobillicens, som firmaet måske slet ikke ejede.

Telias koncernchef, Lars Nyberg, mener ikke, at telekoncernen har foretaget sig noget ulovligt og været involveret i bestikkelse for at få lov til at være mobiludbyder i Usbekistan. Men undersøgelserne af sagen griber om sig. Arkivfoto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den svenske anklagemyndighed kræver, at værdier for 1,55 milliarder svenske kroner bliver indefrosset i den stedse større sag om mulig bestikkelse, som Nordens største teleselskab er involveret i.

Anklagemyndigheden har bedt Stockholms Tingsrätt om at indefryse pengene i Gibraltar-selskabet Takilant, som i 2007 solgte en mobillicens til Telia i Usbekistan. De 1,55 milliarder kroner svarer til det beløb, som anklagemyndigheden kan have tjent på de formodentlige ulovligheder.

Ser ikke ud til at have ejet 3G-licens

Samtidig afslører Svenska Dagbladet, at Nordens største bank, Nordea, i sidste uge spærrede en hidtil ukendt konto i Sverige med 30 millioner dollars, som tilhører Takilant.

Takilant er indregistreret i Gibraltar. Ifølge svensk TVs dybdegravende program Uppdrag Granskning er der personlige forbindelser mellem Takilants ejere og den usbekiske præsidents datter, Gulnara Karimova, som sidder på magten over Usbekistans telemarked. Telia betalte i 2007 2,3 milliarder svenske kroner gennem Takilant for 3G-mobillicensen i landet.

Anklagemyndigheden tvivler på, om Takilant overhovedet har haft en 3G-licens at sælge.

»Den svenske bank SHB har gennemført en undersøgelse om den usbekiske affære. De har ikke kunnet finde belæg for, at Takilant Ltd ejede en licens,« skriver anklager Berndt Berger ifølge Svenska Dagbladet.

Sagen kommer tidligst torsdag for retten.

Nordea spærrer konto

I mellemtiden bekræfter Nordea, at Takilant åbnede en konto i Sverige i 2011 og siden - over et par omgange - satte sammenlagt 30 millioner dollars ind. Pengene kom fra en schweizisk bank, og schweizisk politi er nu i færd med at undersøge, om der fandt hvidvaskning af penge sted.

»Vi spærrede kontoen i sidste uge og sendte samtidig oplysningerne videre til Finanspolitiet. For dem var dette ny information,« siger informationschef i Nordea, Helena Östman, til avisen.

Hele affæren er særligt penibel, fordi den svenske stat er storaktionær i Telia. Sverige ejer omkring en tredjedel af teleselskabet, som hører til blandt verdens ti største og har en stor forretning i netop de tidligere sovjetstater.

Klar til at træde tilbage

Telias topchef, Lars Nyberg, har tidligere sagt, at hvis det viser sig, at Telia rent faktisk har været involveret i bestikkelse, så må han træde tilbage. Han har været koncernchef siden 27. juni 2007.

Telia strammede i august de interne regler efter et tidligere Uppdrag Granskning-program i april, som viste, at myndighederne i Aserbajdsjan, Hviderusland og Usbekistan gennem et system, som hedder Sorm, kan give sikkerhedstjenesterne direkte adgang til Telia-abonnenternes samtaler, data og SMS-beskeder og dermed mulighed for let at kunne aflytte f.eks. oppositionsfolk.

Alle krav fra regeringer om at få lukket bestemte netadresser eller hele netværk vil derfor fremover skulle behandles i Telias topledelse og ikke på lokalt plan.