Minister kalder til ejermøde om Telia

Bestikkelsessagen i Usbekistan vil blive drøftet blandt ejerne, hvoraf den svenske stat er den største.

Den svenske stat er storaktionær i Telia, som hører til blandt verdens ti største mobilselskaber. Derfor har finansmarkedsminister Peter Norman indkaldt de øvrige ejere til møde. Arkivfoto: Sven Lindwall, XP/Scanpix Fold sammen
Læs mere

Alle ejerne af Nordens største teleselskab, Telia, er indkaldt til møde hos den svenske finansmarkedsminister, lige så snart Telias redegørelse om bestikkelsesanklagerne i Usbekistan foreligger.

Finansmarkedsminister Peter Norman repræsenterer den største ejer, nemlig den svenske stat, som ejer 37,5 procent af aktierne i Telia, mens den finske stat sidder på 13,7 procent.

»Så snart selskabets egen granskning er klar, vil jeg indbyde repræsentanter for de største aktieejere i Telia Sonera til Finansministeriet. Formålet med mødet er at diskutere rapportens indhold og eventuelle ejerinitiativer rettet mod selskabet med udgangspunkt i den,« oplyser Peter Normann ifølge Svenska Dagbladet.

Et år i stormvind

Telia har været i stormvind, siden svensk TVs graveprogram Uppdrag Granskning i april i år afslørede, at sikkerhedstjenesterne i lidet demokratiske nationer som Aserbajdsjan, Hviderusland og Usbekistan har fuld adgang til at kunne aflytte trafikken i mobilnettene takket være et system, som teleselskaberne - heriblandt Telia - skal stille til rådighed. Efter voldsom politisk kritik fra regeringen, som jo er medejer, skal alle krav fra udenlandske regeringer fremover behandles i Telias topledelse og ikke på lokalt plan.

I september brød ny ballade løs. Uppdrag Granskning afslørede, at Telia tilsyneladende har betalt bestikkelse til et firma i Gibraltar for at kunne købe en mobillicens i Usbekistan. Gibraltar-selskabet har tætte kontakter til Usbekistans præsidents datter, som er ansvarlig for Usbekistans telemarked. Flere større aktionærer valgte at sælge deres Telia-aktier, og Telia-topchef Lars Nyberg måtte presset meddele, at hvis det kunne bevises, at Telia - mod hans vidende - har været involveret i bestikkelse, var konsekvensen, at han måtte gå af. I oktober afsløredes det, at Telia sandsynligvis har betalt store millionbeløb under bordet ved købet af det aserbajdsjanske mobilselskab Azercell.