Minister: Bevar din fastnettelefon

Der vil aldrig være garanti for at kunne ringe 112 fra en mobiltelefon i hele Danmark, siger erhvervs- og vækstministeren, som opfordrer teleselskaberne til at bruge hinandens net, når de ikke selv kan dække et område.

100 procents mobildækning i Danmark er urealistisk, sagde erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen (SF) på et åbent samråd i Folketingets landdistriktsudvalg onsdag. Foto fra Folketingets net-TV-transmission Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er umuligt at få fuld mobildækning i Danmark, så hvis man vil være sikker på at kunne ringe 112, når der sker en ulykke, skal man beholde sin fastnettelefon.

Det fastslår den øverst ansvarlige for det danske telemarked, erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen (SF).

»Mobiltelefoni er ikke fuldstændigt driftssikkert. Derfor bør man som borger overveje at beholde sig fastnetabonnement, hvis man vil kunne ringe 112. Ønsket er stort, men for at sikre 100 procents dækning bør man beholde sin fastnettelefon,« sagde ministeren på et åbent samråd i Folketingets landdistriktudvalg onsdag morgen.

Fire helt sorte huller

Her var der fokus på de mobilhuller, som fortsat findes i Danmark, og som betyder, at man ikke frit kan slå sig ned og bo og arbejde, hvor som helst man måtte have lyst, fordi både mobil- og internetforbindelserne er for dårlige eller ikke-eksisterende.

Erhvervsstyrelsen, som er øverste telemyndighed i Danmark og sorterer under Annette Vilhelmsen, kortlagde i foråret, at der er fire helt sorte huller i mobildækningen i Danmark, hvor man - uanset hvilket teleselskab og hvilken telefon man står med - overhovedet ikke kan få forbindelse. Men dækningen varierer hos det enkelte teleselskab.

»I praksis er det umuligt at konstruere et mobilnet uden huller. Der er blandt andet bakker, skove og naturskønne områder, som man ikke ønsker dækket til med en masse master, at tage hensyn til. Men også på radio-/TV-området er der steder, hvor modtagelse ikke er mulig. Vi kan ikke sikre, at alle - uanset hvor man går - altid vil kunne komme i kontant med andre. Det vil ikke være en mulig opgave,« siger Annette Vilhelmsen.

Venstre: Så hjælp dog hinanden

Venstres forskningsordfører, Esben Lunde Larsen (V), oplyste, at landdistriktudvalget har »fået indikationer fra TDC« som Danmarks største teleselskab om, at der for en investering på 300 millioner kroner »kunne opnåes stort set 100 procents dækning i Danmark«. Det bad han derfor ministeren om at undersøge. Han spurgte endvidere, om ikke roaming - at ét teleselskabs kunder kan bruge et andet teleselskabs net, når der ikke er dækning - ikke kunne være en løsning til at sikre fuld dækning i Danmark.

»Hvis selskaberne aftaler at kunne bruge de andres net, hvor de ikke selv har dækning, vil forbrugerne ganske rigtigt samlet opleve en bedre dækning. Men vi kan ikke gøre det til et lovkrav. Det vil være i strid med EUs regler. Teleselskaberne kan frivilligt lave aftaler - TDC og »3« har en sådan aftale. Men der skal være en dominerende spiller, før vi kan pålægge dem at bruge roaming,« forklarede erhvervs- og vækstministeren.

Hun mener dog, at kommunerne kan bidrage til at løse problemerne ved »at fastsætte lav leje til opsætning af master i tyndtbefolkede områder«.

Urimeligt høje lejestigninger

»Vi har set urimeligt høje lejestigninger og derfor også eksempler på, at teleselskaber har måttet pille mobilmaster ned til skade for forbrugere og erhvervsliv. Derfor har vi opfordret til, at teleselskaberne justerer deres standardkontrakter, f.eks. ved at forlænge lejeperioden ud over de ti år, som den typisk er nu. Desuden udarbejder vi en vejledning om lejevilkår, så kommuner, regioner og telebranchen får et bedre beslutningsgrundlag for at indgå lejeaftaler,« sagde Annette Vilhelmsen på samrådet.

Hun opfordrede også teleselskaberne til at tage nye teknologier i brug, så den indendørs mobildækning bliver bedre. Alle hidtidige målinger gælder nemlig kun den udendørs dækning, men indendørsdækningen er ofte sværere, selv om brugen af mobiltelefoner i voksende grad sker under tag, hvor mure og bygninger generelt hæmmer modtagelsen.

En af mulighederne er de såkaldte femtoceller - en slags minimobilmast, som man kan sætte op inde i stuen for at forbedre den indendørs dækning.

»Der findes produkter, som kan skabe god indendørsdækning, f.eks. femtoceller. Disse markedsføres desværre ikke i Danmark, sådan som de gør det i Storbritannien. Derfor anbefaler jeg teleselskaberne at tage spørgsmålet op. Men samtidig skal der større fokus på at sikre bedre mobildækning i nybyggeri,« sagde Annette Vilhelmsen.

Mobilnettene er nemlig langtfra kun til tale. Størstedelen af trafikken er i dag datatrafik, hvor man kobler telefonen selv eller bærbare computere til mobilforbindelsen. Det sker både på farten og hjemmefra, og eftersom mobildækning er langt billigere at sikre end dækning gennem nedgravede kabler, vinder mobilforbindelserne frem som primær adgang til Internet.

Ministeren understregede, at det er en fælles opgave at få sikret ordentlig forbindelser overalt.

»Vi skal løfte i flok. Bedre mobildækning i hele landet kan kun løses, hvis mobiloperatører (teleselskaberne, red.), regionerne, kommunerne og staten bidrager,« sagde hun men gjorde det klart, at udgangspunktet er, at det sker på markedsvilkår - altså uden offentlig støtte ud over, hvad det offentlige kan støtte ved selv at indkøbe og bruge teknologien.