Mine bøger og dokumenter

»iBooks« sætter for alvor spørgsmålstegn ved om skriften på papir lader sig genskabe som 0 og 1.

Med et hurtigt blik tæller jeg 10-12 hyldemeter bøger. I stuen. Alene. Hertil kommer dem i køkkenet, kontoret, kolonihaven og kælderen. Jeg læste inden det første skoleår var omme, og holdt aldrig op igen. Så bøger fylder meget i mit liv. Såvel i bogstavelig (indsæt selv passende joke her) og i overført betydning. Derfor var det også med en vis skepsis at jeg overhovedet åbnede iBooks, der er en preinstalleret app på iPaden, og derved Apples egen.

For lader bogens samling af papirsider sig overhovedet remedier? Kan indholdet trækkes ud af formen, og få nyt liv?

I iBookstore i Danmark er der over 1000 titler at vælge imellem. Alle gratis, da de er en del af Projekt Gutenberg – men hvis man klikker ind på Projekt Gutenbergs eget site, er udvalget over 33.ooo bøger. Vil man have dem, skal man downloade EPUB (with images) –filen, lægge den over i iTunes og synkronisere med sin iPad.

Vil man have adgang til listen med fx New York Times Best Sellers eller bøger fra Barnes & Noble, må man have en amerikansk iTunes konto. Det kan sagtens lade sig gøre, og instrukser findes i hobetal, hvis man googler det.

iBooks er Appels egen boglæser, og dermed en åbenlys konkurrent til Amazons Kindle. Det gør det oplagt at sammenligne med Amazons Kindle App for iPad, der også er en e-læser, men hvor man rent faktisk kan KØBE bøger, og derved få noget, der er mere aktuelt end de, der er tilgængelige gennem Projekt Gutenberg. Det er fedt. Til gengæld tager Amazon gerne penge for nogle af de bøger der er gratis gennem iBooks. Det er knap så fedt – og gør, at man lynhurtigt bare har 2 e-læsere på sin iPad.

Men tilbage til iBooks. Som Apples andre programmer, er iBooks nem og intuitiv at navigere i. Man skifter uproblematisk mellem boghylde og butik. Og da jeg først var blevet færdig med i en sand glædesrus at downloade gratis eksemplarer af klassikere lige fra Aristoteles til Aakjær, og rent faktisk begyndte at læse, var det også nemt at læse på skærmen. Man kan styre lyset på og vælge imellem 6 af de klassiske fonte, 2 størrelser af teksten og om man vil have sepia eller hvid.

Og så kan man lave noter ved at holde en finger på skærmen. Placerer man fingeren på noten bagefter kan man vælge mellem 5 forskellige farver, og prikker (for det hedder vel næppe klikker?) man sig frem til ”forsiden” kan man i ”Bookmarks” se sine fremhævninger og noter.

Og nu ville jublen ingen ende tage – hvilket potentiale! For ud over de gratis bøger, man kan downloade, kan man også vælge at åbne sine PDF’er i iBooks.

Men ak – note- og indekssystemet virker ikke der – for hvor ville det dog lette den faglige læsning med 1000 syvmileskridt, hvis man så let kunne få et overblik over ens noter og tanker for hele teksten, samlet på den samme side.

Det er ikke særlig ofte jeg har brug for så lækket et notesystem i Peter Plys eller Austins Pride and Prejudice. Det har jeg til gengæld i Jenkins 72 sider White Paper om Participatory Cultures og alle de andre faglige tekster, hvor jeg efter læsning, skal kunne orientere mig lynhurtigt.

Så denne app får desværre kun 3 stjerner. Så snart Apple åbner op for, at man kan tilgå bøger uden for Projekt Gutenberg i Danmark får den 4. Og når man kan lave noter i sine PDF’er ryger den op på 6. Lige med det samme!