Mindre film-filer til mobilen klar i 2013

Trafikpropper på navnlig mobilnettet skal fjernes. En ny måde at gøre filmfil mindre, uden at det går ud over kvaliteten, er på vej.

Film - herunder også TV - udgør en eksploderende trafik på mobilnettene. Til næste år vil film kunne pakkes endnu bedre sammen, så de fylder mindre, uden at kvaliteten bliver ringere, takket være ny teknologi. Foto: Iris/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Allerede til næste år vil en ny måde at klemme store film sammen i størrelse men i bedre kvalitet nå ud til en telefon eller en tavlecomputer nær dig.

Den nye MPEG-komprimeringsteknologi, som på vanlig kryptisk-elektronisk vis kaldes H.265 eller lidt mere klart »High Efficiency Video Coding«, formår at klemme film ned i størrelse på en måde, der er dobbelt så effektiv som dagens H.264-standard. Det vil være en kærkommen løsning på et akut voksende problem, hvor navnlig mobilnettene verden over nærmer sig forstoppelse, fordi dataforbruget er eksploderet gennem de seneste år i takt med, at smartphonetelefoner har opnået en kolossal udbredelse, samtidig med at det mobile bredbånd - hvor man med et modem kan koble en bærbar PC eller en tavle-PC på mobilnettet og bruge dataforbindelsen her.

Henved 90 procent af alle solgte mobiltelefoner i Danmark er i dag smartphonetelefoner.

Snart er 90 procent film

Hvis film fremover lagres i H.265-formatet, skal der sendes færre data af sted, uden at det berører kvaliteten af den film, som man ser på sin skærm, uanset om det er en mobilskærm eller en PC-skærm.

Det giver samtidig mulighed for at levere film i HD-kvalitet, uden at de fylder mere, end nødvendigt er, på de nye 4G-/LTE-supermobilnet, som i øjeblikket er ved at blive voldsomt udbygget i blandt andet Danmark. 4G-/LTE-mobilnettene leverer en dataoverførselshastighed, der er fem-ti gange hurtigere end på dagens 3G-mobilnet. Dermed kan man også se direkte TV på nettet eller spille onlinespil, uden at forbindelsen hele tiden hakker og stønner på grund af overbelastning.

»Video udgør langt den største del af alle data, som sendes gennem netværk, og andelen er stigende. I 2015 forudses det, at video vil udgøre 90 procent af al netværkstrafik,« siger Per Fröjdh, direktør for visuel teknologi ved Ericsson Research under den svenske teleudstyrsgigant Ericsson.

Klar fra 2013

Han var vært på mødet for Motion Picture Experts Group, som står bag det populære lyd- og billedkomprimeringsformat MPEG, i Stockholm sidst i juli, hvor aftalen om den nye H.265-standard kom i stand. 450 deltagere fra 26 lande inden for elektronikbranchen lagde rammerne på plads.

Per Fröjdh forventer, at H.265 allerede fra 2013 vil blive brugt på både smartphonetelefoner og tavle-PCer. Derimod går der nogen tid, før H.265 kan bruges på fladskærmsfjernsyn.