Microsoft vil stritte imod dataudlevering

Ikke-amerikaneres data bliver ikke udleveret uden kamp i retten, siger softwaregigant oven på nye afsløringer af massiv NSA-overvågning.

»NSA is watching you!« (NSA overvåger dig) siger graffitien på en husfaçade i Strassfurt i Tyskland. Arkivfoto: Jens Wolf, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: JENS WOLF
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Samtidig med nye afsløringer af, at den skandaleramte, amerikanske efterretningstjeneste NSA dagligt indsamler omkring fem milliarder informationer om mobiltelefoners position over hele verden, erklærer den amerikanske softwaregigant Microsoft sig klar til at gå i retten for at forsvare sig mod ethvert forsøg fra efterretningstjenesterne på at få udleveret udenlandske kunders data.

Microsofts udmelding er et forsøg på at berolige udenlandske erhvervskunder om, at deres fortrolighed og privatliv tages endog særdeles alvorligt. Microsoft, som er verdens største softwareproducent, understreger, at selskabet aldrig har udleveret sådanne data under den særlige efterretningslov, Foreign Intelligence Surveillance Act (FISA), og at Microsoft ikke mener, at myndighederne har ret til sådanne data, hvis de ligger lagret uden for USA.

Microsoft: Et jordskælv

»Vi er forpligtet kontraktmæssigt til ikke at udlevere noget uden at gå rettens vej,« siger Microsofts juridiske direktør, Brad Smith, til nyhedsbureauet Reuters.

Microsoft er i gang med at indføre meget mere udbredt kryptering af intern trafik, efter at det for nylig kom frem, at NSA har lyttesnabelen inde hos Google og Yahoo og følger med i den interne trafik mellem Googles og Yahoos servere.

»Det var virkelig som et jordskælv, der sendte chokbølger gennem branchen,« siger Brad Smith.

Microsoft krypterer nu alle kunders data og vil arbejde sammen med andre udbydere af post for at sikre, at data stadig er godt beskyttet, når man f.eks. skifter mellem Microsofts Outlook (tidligere Hotmail), Googles Gmail og Yahoos posttjeneste. Derudover vil Microsoft udvide antallet af regionale centre, hvor myndigheder, der er bekymret for amerikansk overvågning gennem indbyggede »bagdøre« i Microsofts software, under beskyttede forhold får lov til at beskue det allerhelligste, nemlig Microsoft-programmernes kildekode.

Milliardindsamling af mobildata hver dag

Washington Post rapporterer fredag, at NSA hver dag indsamler omkring fem milliarder oplysninger om, hvor mobiltelefoner verden over befinder sig. Det omfatter også amerikanere, som NSA og de amerikanske myndigheder ellers omhyggeligt gennem de seneste måneder har forsøgt at fremhæve som uberørte af den massive overvågning, der er afsløret i kølvandet på den tidligere NSA-agent Edward Snowdens frigivelse af tophemmelige papirer.

De mange oplysninger samles i en kæmpe database, så »mindst hundrede af millioner af apparater« bliver fulgt geografisk. Aflytningen sker gennem de kabler, som forbinder mobilnettene globalt, og som betjener amerikanske mobiltelefoner såvel som udenlandske. Derudover vil de millioner af amerikanske turister automatisk også blive overvåget. Med oplysningerne kan analytikere finde mobiltelefoner verden over, spore deres bevægelser og finde skjulte relationer mellem folk, der bruger telefonerne, skriver Washington Post.

Brasilien udsætter lovkrav

En ny lov, som skal tvinge internetgiganter som Google og Facebook til at sikre, at alle brasilianske brugeres data forbliver inden for Brasiliens grænser, vil først blive forelagt landets parlaments i begyndelsen af næste år, siger kilder til Reuters. Udsættelsen skyldes angiveligt intern uenighed i regeringens støttepartier.

Præsident Dilma Rousseff, som ifølge de hemmelige papirer er blevet aflyttet af NSA, har skubbet på for at få loven vedtaget hurtigst muligt for at sikre sig mod amerikansk aflytning, og Brasilien har for nylig sat gang i at få sendt egne kommunikationssatellitter op for at lede datatrafikken uden om USA.