Microsoft: Vi har for mange Windows-udgaver

Topchef åbner for muligheden for at aflive letvægtsudgaven Windows RT, som har været en salgsfiasko.

Julie Larson-Green, som tidligere stod i spidsen for Microsofts Windows-division, erkender, at letvægtsudgaven af Windows, Windows RT, har skabt forvirring og siger, at Microsoft ikke fremover vil have tre forskellige Windows-udgaver. Arkivfoto: Gustau Nacarino, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: GUSTAU NACARINO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Microsoft er klar til at tage livet af den skrællede udgave af Windows 8, kaldet Windows RT, fordi det er for meget med tre forskellige Windows-udgaver.

Det lader en af Microsofts topfolk, Julie Larson-Green, forstå. Hun er ny chef for Microsofts divison for udstyr. På UBS Global Technology Summit, afviklet af banken UBS, bekræftede hun, at det volder kvaler for både kunder og Microsoft selv at holde tre forskellige men stadig ret ens styresystemer i luften.

»Vi har Windows Phone. Vi har Windows RT, og vi har den fulde Windows. Vi vil ikke fremover have tre,« sagde hun ifølge den britiske avis The Guardian.

Milliardnedskrivning

Microsoft måtte tidligere i år tage en gigantisk nedskrivning på over fem milliarder kroner, fordi den første udgave af Microsofts egen tavle-PC, Surface med Windows RT installeret, stod og samlede støv på hylderne. Den findes i udgaver med både Windows RT, som bortset fra en særlig udgave af Office-kontorpakken udelukkende kan køre de almindelige småprogrammer/apps og ikke traditionelle Windows-programmer, og med den fulde Windows 8, som i mellemtiden er blevet opgraderet til Windows 8.1.

Microsoft sendte for lidt over en måned siden anden version af Surface-tavlecomputerne på markedet, igen i to udgaver. Men flere og flere af de øvrige PC-producenter har droppet Windows RT-udgaverne fra deres Windows-sortiment. Det gjorde Asus i juli og Dell samt Lenovo i september. Det er kun Microsoft selv og så Nokia, som Microsoft netop har fået accept af at købe, der producerer Windows RT-udstyr. Nokia præsenterede for nylig sin Lumia 2520-tavlecomputer, den første af slagsen.

Windows RT var tænkt som en letvægtsudgave af Windows 8 og dermed også et billigere alternativ. Men Windows RT er landet i grøften mellem Windows Phone, som bruges på mobiltelefoner fra især Nokia, og Windows 8 til almindelige PCer. Microsoft forsøger at lave væg-til-væg-dækning ved at gøre udseendet og mange funktioner identiske på tværs af alt udstyr, men de tre styresystemer er alligevel grundlæggende forskellige.

Forvirrende med samme navn

Julie Larson-Green forklarede, at Windows RT var Microsofts første forsøg på at lave et nøglefærdigt system, som kunne matche Apples iPad.

»Målet var at levere to slags oplevelser til markedet: den fulde kraft ved en Windows-PC og enkelheden ved tavle-PC-oplevelsen, hvor man også kan være produktiv. Det har vi nok ikke forklaret supergodt. Vi adskilte ikke apparaterne godt nok. De så ens ud, og at bruge dem er også ens. Den kunne bare ikke alt, hvad man forventede, at Windows skulle gøre. Så der har været masser af snak om, at den skulle have haft et andet navn. Vi skulle ikke have kaldt den Windows,« sagde Julie Larson-Green ifølge The Guardian.