Microsoft skovler milliarder ind ... på Googles Android

Hemmelig indtægtskilde bliver brugt til at skjule underskud, siger analytiker.

Microsoft forsøger - med Nokia som spydspids - at fremme udbredelsen af sin egen mobilsoftware Windows Phone. Imens skovler softwaregiganten penge ind fra det konkurrerende Android-styresystem. Arkivfoto: Paul Hackett, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: PAUL HACKETT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ad en hemmelig kanal vælter pengene ind i den amerikanske softwaregigant Microsofts pengetank.

Hvert år tjener Microsoft to milliarder dollars - eller 11 milliarder kroner - ekstra på konkurrenten Googles store »sællert«, mobilstyresystemet Android, som ellers er i meget direkte konkurrence med Microsofts egen software.

Pengene kommer fra licensindtægter på teknologi, som Microsoft har rettighederne til, men som bruges i Android. Det er teleanalytikeren Rick Sherlund fra Nomura Securities, som over for Business Insider har gjort beløbet op, og det er interessant på flere måder.

Skjuler tab

»Det gør det muligt for Microsoft at skjule det faktum, at der er store tab både i mobildivisonen og på spillekonsollen Xbox,« siger Rick Sherlund.

Han mener, at internettelefoniprogrammet Skype sammen med Xbox og Microsofts eget mobilstyresystem Windows Phone hvert år giver Microsoft et underskud på 2,5 milliarder dollars - den store del af beløbet tillæges Xbox.

Xbox-konsollen kommer om få uger i en opdateret udgave, Xbox One, som skal forsøge atter at sparke liv i spilsektoren. Xbox har i mere end 30 måneder været den mest solgte spillekonsol i hjemlandet USA.

Nokia-køb afklares 19. november

Microsoft kæmper med det faldende PC-salg, som betyder færre indtægter fra styresystemet Windows, der næsten som standard ligger på alle nysolgte PCer. Samtidig går det meget trægt med at få greb om mobilmarkedet gennem Windows Phone, hvis markedsandel på verdensplan kan tælles i få procent, hvorimod Android ligger på omkring 80 procent og Apples iOS på omkring 13 procent af alle nyproducerede smartphonetelefoner.

Microsoft valgte derfor i begyndelsen af september at købe den pressede finske mobilgigant Nokias mobilforretning for 40,5 milliarder kroner. Selve overtagelsen skal bekræftes på generalforsamlinger i såvel Microsoft som Nokia 19. november, og så vil Microsoft kunne overtage forretningen fra begyndelsen af 2014.