Microsoft-skat nu også i søgelyset

Flere og flere lande gransker multinationale selskabers skattebetalinger. Senest er Microsoft kommet under luppen.

Der er smukt i Irland med bl.a. de gamle, keltiske kors. Men der er også betydelige skattefordele ved at have europæisk hovedkontor her, og det falder flere og flere lande for brystet, fordi skatten fra multinationale selskaber mangler. Foto: Iris/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De store - navnlig amerikanske - IT-giganter er kommet i kløerne på skattemyndighederne i en række europæiske lande, og Storbritannien og Tyskland opfordrer nu G20-landene til at arbejde sammen.

Microsoft, som er verdens største softwareproducent, er den seneste, som nu granskes. Ifølge den britiske avis Daily Telegraph mistænkes Microsoft for at kanalisere onlinebetalinger for sit nye Windows 8-styresystem og andre softwareprodukter solgt over nettet via Luxembourg og Irland, hvor selskabsskatten er lavere end i Storbritannien.

Lover at betale

Microsoft Irland har rapporteret at have haft indtægter for 1,7 milliarder pund (15,7 milliarder kroner) fra Storbritannien, som der imidlertid ikke er betalt britisk skat af.

Microsoft fastholder, at man betaler skat efter de gældende regler i de lande, hvor man er.

Kaffekæden Starbucks lovede i sidste uge efter stigende pres at betale 20 millioner pund - 185 millioner kroner - i britisk skat over de næste to år. De seneste 14 år har Starbucks kun betalt 8,5 millioner pund trods et rekordsalg på tre milliarder pund.

Ifølge Organisationen til Økonomisk Samarbejde og Udvikling, OECDs direktør for skattepolitik og administration, Pascal Saint-Amans, bliver de multinationale selskabers opførsel stadig værre med »et større og voksende gab« mellem, hvor selskaberne har deres forretning, og hvor de registrerer deres overskud.

»Placeringen af de økonomiske aktiviteter er i højskatteområder, men placeringen af overskuddene ligger i lavskatteområder,« siger han til avisen The Observer.

Besøg hos Facebook

Italiensk politi gennemførte fredag besøg på Facebooks kontor i Milano i den nordlige del af landet for at undersøge, om Facebook opgav korrekte skatteoplysninger til myndighederne.

Italien har gennem de senere måneder optrappet kontrollen af, om udenlandske selskaber betaler skat, som de skal.

En talsmand for Facebook siger, at Facebook følger italiensk lov og betaler skat, som reglerne foreskriver.

Italiensk politi påbegyndte i sidste uge en ny kontrol af Google, fem år efter en tidligere undersøgelse. Også Google understreger, at man betaler skat, sådan som de enkelte lande foreskriver.

eBay i Luxembourg

Også internetauktionsgiganten eBay bliver nu undersøgt af de britiske og tyske myndigheder. eBay kan have unddraget de to lande op mod 5,7 milliarder kroner i skat, efter at eBay åbnede et lille kontor med ni mand i Luxembourg som sin base i EU. Det sker for at kunne levere varer med en lavere moms end i andre lande. Den luxembourgske moms er kun på 15 procent, hvor de fleste øvrige EU-lande ligger på mellem 19 og 25 procent.

Det luxembourgske kontor modtager dog ikke pengene, når der sælges varer. Det foregår gennem eBays kontor i Bern i Schweiz, der betragtes som et af de lempeligste skattelande i Europa og i øvrigt ikke er medlem af EU.

Australien ser på Google

Også i Australien har myndighederne meldt ud, at store virksomheders skatteforhold vil blive gransket. Landets viceskatteminister, David Bradbury, nævnte for nylig direkte Google og understregede selv, at »det er ikke min sædvanlige praksis at nævne firmaer ved navn«. Papirer fra de australske myndigheder viser, at Google kun betalte 781.000 australske dollars - eller omkring 0,004 procent af sin indtægt - i skat. Analytikere anslår, at Google alene i annonceindtægter i Australien henter en milliard australske dollars hjem.

Flere australske skatteeksperter mener dog, at landets regering bliver nødt til at samarbejde med andre lande og ikke blot ensidigt hæve skatten. Til gengæld er der bred enighed om, at skattekampagnerne vil bære frugt.

»Selskaber som Google, Amazon og Apple har kørt udmærket i en årrække, og dette løb vil nu blive standset. De vil begynde at betale mere i skat,« siger en anonym kilde til nyhedsbureauet Reuters.