Microsoft sætter alt på et bræt med Windows 8

Selskabet afslører, at de ikke har nogen plan B, hvis det nye styresystem ikke bliver en succes. Selv er Microsoft dog ikke i tvivl om, at Windows 8 nok skal blive populært hos brugerne.

Markedschef Eric Boustouller fortæller, hvordan Windows 8 har ændret grundpillen hos Microsoft. Foto: Hardware.no Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Windows 8 er endelig kommet på markedet. Produktet, som vi første gang stiftede bekendtskab med for et år siden, har været en del igennem, men selv om flere ting er blevet ændret, fjernet eller fikset, så er selve kernen af systemet bibeholdt.

Læs også: Windows gennem tiderne

Som et led i den enorme lancering verden over blev den nordiske presse inviteret til Microsofts lanceringsfest i Stockholm. Microsoft havde samlet alle sine europæiske repræsentanter, og på messegulvet var der bærbare, hybrider, alt-i-en-computere og tavler i alverdens former og størrelser – naturligvis med Windows 8 som styresystem.

Touch, touch, touch

Det store fokus fra Microsoft til Windows 8 ligger uden tvivl på berøring. Stort set samtlige Microsoft-repræsentanter havde indøvet udtryk som »fast and fluid« (hurtig og flydende) godt og grundigt, og vi blev konstant præsenteret for eksempler på nøjagtig, hvor hurtig og elegant den nye startskærm er med touch-funktion.

»Dette er en speciel dag for Microsoft, vores kunder, vores partnere, udviklere og slutbrugere. Vi har nu fundet vores Raison d'être, vores mening med livet, og det er at skabe nye og spændende tjenester og enheder,« fortalte Microsofts markedschef for det vesteuropæiske marked, Eric Boustouller.

Satser på app-boom

Dette er altså Microsofts indtog på et helt nyt marked, hvilket Steve Ballmer, Microsofts topchef, allerede har fortalt. Nu skal de nemlig lære lidt af Apple og ikke bare lancere et operativsystem, men også tage en langt mere aktiv del i både hardwaren og rollen som distributør.

Læs også: Microsoft er nødt til at gamble med Windows 8

I USA og udvalgte europæiske lande, dog ingen af de nordiske, blev selskabets egen tavlecomputer, Surface, i fredags lanceret, og på samtlige computere med Windows 8 vil de inkludere sin egen distributionskanal kaldet Windows Store - en app-butik, som vi kender det fra Apple, Android og Linux.

»Allerede fra første dag vil Windows 8-brugere have adgang til omkring 10.000 applikationer,« fortæller administrerende direktør i Microsoft Norge, Hege Skryseth, der tilføjer at flere af disse er udviklet specifikt til det nordiske marked.

Læs også: Microsofts tavlecomputer får blandet modtagelse

Microsoft skal have haft over 400.000 udviklere på besøg til over 800 arrangementer i 87 forskellige lande det seneste år for at udvikle applikationer, og de tror, at antallet af apps vil eksplodere de kommende måneder.

At konkurrenterne Apple og Google har omkring 700.000 applikationer i hver sin app-butik, skræmmer ikke Microsoft.

»Vi satser på kvalitet frem for kvantitet. Vi har en række gode applikationer allerede fra første dag, og antallet vil hele tiden stige,« fortæller teknologidirektør Børge Hansen.

Han mener også, at tallene fra Apple er urimeligt høje og egentlig ikke repræsentative for, hvad du finder i deres butik:

»I App Store ligger der omkring 400.000 apps, der aldrig bliver downloadet. Det er vigtigt for os at få de applikationer, som folk vil bruge,« fortæller Hansen.

Læs også: To ud af tre apps bliver aldrig downloadet

Ingen plan B

De applikationer, du henter ned fra Windows Store, vil havne på den nye startskærm til Windows 8. Skærmen er utrolig berøringsvenlig med store fliser, som du kan trykke på med fingrene, samt smarte funktioner i hjørnerne til at få ting som menuer og andre apps frem. Grænsefladen er langt fra det Windows-brugerne er vant til, og funktioner som Startknappen og den gamle startmenu er væk.

Læs også: Derfor fjerner Microsoft Start-knappen i Windows 8

Så hvad sker der, hvis nu folk ikke bryder sig om den nye grænseflade og hellere vil bruge et tredjepartsprogram for at få den gamle funktionalitet tilbage?

»Windows 8 er en åben platform, så folk kan gøre med den, hvad de vil. Vi har ingen plan B. Vi er ganske sikre på, at folk kommer til at synes om det, for vi har foretaget undersøgelser, der for eksempel viser, at der ikke er så mange, der bruger Startknappen,« fortæller Hansen.

Læs også: Her er forskellene på Windows 8 til PC og tavle

Læs artiklen på hardware.no

Oversat af Janus Bødker.