Microsoft overvejer comeback til start-knappen og skrivebordet

Måske var det forkert at lægge så stor vægt på den nye flise-brugerflade, indrømmer produktchefen, og derfor kan to væsentlige skridt tilbage mod Windows 7 blive et skridt frem for softwaregiganten.

Det er muligt at få startknappen tilbage i det nuværende Windows 8 via tredjepartsprogrammer, men nu tyder det på, at Microsoft er ved at udvikle en officiel startmenu, som vi kender den fra Windows 7. Foto: hardware.no Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mange Windows-brugere, der har opgraderet til den nye brugerflade i Windows 8, har savnet den velkendte start-knap i nederste venstre hjørne af skrivebordet.

Læs også: Nu har Microsoft fjernet Start-knappen

Der findes godt nok en række alternative startmenuer fra tredjepartsudviklere, men nu tyder det på, at knappen er på vej tilbage i den kommende opdatering af styresystemet, der blot får navnet »Windows 8.1« og ikke som tidligere ventet »Windows Blue«.

Start op på skrivebordet

De to teknologihjemmesider The Verge og ZDNet har fået dette bekræftet fra sine kilder i branchen, men sidstnævnte påpeger, at det endnu ikke er 100 procent sikkert, at Microsoft vælger at inkludere funktionen i den nye udgave.

Læs også: Stor opdatering til Windows 8 på vej

Derudover skriver ZDNet, at en anden savnet funktion kan blive tilføjet den kommende opgraderingspakke, der forventes at blive tilgængelig i august: Muligheden for at starte computeren op i skrivebordet.

Denne funktion er lige nu blokeret i Windows 8, men i fremtiden bliver det sandsynligvis muligt at vælge, om man vil begynde sin session i skrivebordsmodus. Nu starter den nyeste Windowsudgave op i den touchscreen-venlige startskærm, hvorfra man kan navigere over på skrivebordet.

Overdrevet fokus på fliserne?

At Microsoft overvejer at bevæge sig væk fra sit store fokus på startskærmen giver mening set i lyset af et nyligt interview med produktchefen for Windows Ian Moulster.

Han fortæller til TechRadar, at det måske var en fejl at fokusere så meget på den mobile brugerflade og flisedesignet - eller »Metro«, »Modern UI« eller »Microsoft Design Language« som det blandt andet også er blevet kaldt.

Læs også: Microsoft sætter alt på et bræt med Windows 8

»Startskærmen er det nye og spændende, så det vil vi gerne fortælle om. For de fleste brugere handler det dog om at gøre det, de er vant til fra Windows 7 og derefter langsomt finde ud af, at nye funktioner er kommet til,« siger Moulster.

Tilbage til rødderne

Microsofts fokus på touchscreen-egenskaberne i Windows 8 kan altså have været for stor, indrømmer Moulster. Derfor har han også ændret sin præsentation af operativsystemet.

»Jeg har ændret præsentationen fra at begynde med startskærmen til at begynde med Windows-skrivebordet. Når du viser folk skrivebordet, så ligner det Windows 7. Systemet minder faktisk rigtig meget om forgængeren bortset fra, at det er hurtigere, mere sikkert, kræver mindre strøm, starter hurtigere op og har flere små justeringer af grænsefladen,« fortæller han.

Moulster mener desuden, at Windows 7-brugere trygt kan skifte til Windows 8, og han understreger, at de kan vente med at bevæge sig over til specifikt Windows 8-indhold, til de er klar til det.

»For mig giver det bedre mening, fordi mange kommer fra Windows 7. Jeg spekulerer derfor på, om det er den rigtige fremgangsmåde, både for os og andre, at lægge vægt på startskærmen,« udtaler Moulster.

Læs også: Ny Windows Phone i slutningen af året

Læs artiklen på hardware.no

Oversat af Janus Bødker.