Microsoft overrasker med Windows 10

Startmenuen vender tilbage i den nye udgave af styresystemet, som kommer til både PC, telefon og tavle-PC.

Med en ny knap på proceslinien kan man få et hurtigt overblik over sine åbne programmer med små frimærker og dermed hurtigt finde, hvad man skal bruge. Foto: Microsoft/EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der kommer slet ingen Windows 9. Microsoft, som er verdens største softwareproducent, springer direkte til Windows 10 for at markere en ny start, hvor velkendte funktioner som den meget efterspurgte startknap nu vender tilbage.

Windows 10, som altså fra foråret 2015 skal efterfølge det udskældte Windows 8, vil køre på både PCer, mobiltelefoner, tavle-PCer og Xbox-spillekonsoller og skal forsøge at gøre Windows mere populær oven på to års kritik og murren i krogene.

Microsoft præsenterede Windows 10 tirsdag aften dansk tid på en konference i San Francisco på den amerikanske vestkyst.

Startmenuen vender tilbage

Startmenuen bliver en kombination af de velkendte genveje til ens programmer i venstre side, mens højre side nu vil rumme de interaktive, farvede fliser, som mange PC-ejere har elsket at hade på Windows 8s startskærm. Fliserne er automatisk opdateret, så man her vil kunne se, om der er kommet nye beskeder, Facebook-meddelelser og vejrudsigten.

Windows 10 vil tilpasse sig, alt efter om styresystemet kører på en PC, en telefon en tavle-PC eller en Xbox. Dermed slipper brugerne for at skulle skifte mellem det traditionelle skrivebord og skærmen med de farvede fliser.

Microsoft ønsker at gøre Windows 10 trygt at bruge for både de Windows 8-brugere, som har vænnet sig til det nye design, og de endnu flere Windows 7-brugere - og brugere af tidligere Windows-versioner -, som aldrig er skiftet til Windows 8. Windows 8 er markant anderledes i udseende og funktioner end forgængerne, og det har afholdt især mange virksomheder fra at skifte til nyeste udgave. Her er Windows 7 stadig det mest udbredte styresystem.

Ifølge analysefirmaet NetMarketshare er det kun 13,4 procent af alle PCer, der kører med Windows 8 eller opdateringen Windows 8.1, mens 51,2 procent fortsat bruger Windows 7 og 23,9 procent den nu ikke længere understøttede Windows XP.

Flere nye funktioner

Windows 10, der frigives som en såkaldt teknisk forhåndsudgave senere denne uge, har som ny funktion, at man kan hæfte fire vinduer fast i en firkant på skærmen, så man kan se og arbejde i dem på samme skærmbillede. Med en ny knap på proceslinien kan man se alle åbne programmer og filer som frimærker, så man lettere kan finde det åbne program, som man skal bruge; funktionen kendes fra mobiltelefoner og tavle-PCer.

Endelig kan man arbejde med flere skriveborde. Det gør det muligt at flytte de åbne vinduer, som man har brug for at fokusere på lige nu, over på et andet skrivebord, mens resten af de åbne programmer kører på et andet skrivebord. Funktionen, såkaldt virtuelle skriveborde, kendes fra Linux og Mac OS.

Applikationer åbner fremover på samme måde som almindelige Windows-programmer til PC. De kan vises i froskellig størrelse, kan flyttes rundt på skærmen og har titelbjælker i toppen med mulighed for at udvide, minimere eller lukke applikationen med et klik.

Lettere for udviklere

Udviklere af applikationer vil få det lettere med Windows 10. De kan nemlig fremover nøjes med at lave én udgave af applikationen, som vil fungere på tværs af alle maskiner, der bruger Windows 10.

Virksomheder vil kunne tilpasse Windows Store, hvor man henter og køber applikationer, så den passer til den enkelte virksomhed.

Windows 8 blev lanceret i oktober 2012 og har siden får to større opdateringer for især at bringe savnede funktioner tilbage igen.