Microsoft nægter at udlevere beskeder

Softwaregiganten afviser dommerkendelse om, at en brugers personlige data i Europa skal udleveres til USA.

Microsofts datacenter i den irske hovedstad, Dublin, er gigantens første megadatacenter uden for USA. Det blev åbnet i juli 2009 og har et omfang på 28.000 kvadratmeter. Foto: Microsoft Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

IT-giganten Microsoft fastholder, at en brugers e-post, som ligger lagret på servere i Irland, ikke vil blive udleveret til de amerikanske myndigheder, selv om en dommer i fredags ophævede beslutningen om at sætte udleveringen i bero.

Dommer Loretta Preska fra retten på Manhattan i New York besluttede 31. juli, at Microsoft skal udlevere materialet, som ligger i Microsofts store datacenter i den irske hovedstad Dublin, men gav Microsoft en måned til at reagere.

Den frist udløb i fredags, hvor afgørelsen dermed trådte i kraft.

Microsoft: Amerikanske love står ikke over europæiske

Microsoft nægter at udlevere de personlige oplysninger af helt principielle grunde. Microsoft betragter alle data, som ligger på servere i Europa, som europæiske, og det er derfor de europæiske databeskyttelseslove og ikke de amerikanske, der gælder. Loretta Preska mener omvendt - som en kollegadommer før hende -, at fordi Microsoft er et amerikansk selskab, kan alle selskabets aktiviteter betragtes som amerikanske, og derfor skal Microsoft aflevere oplysningerne, som indgår i en igangværende kriminalsag, hvis detaljer endnu hemmeligholdes. Man ved end ikke, om den pågældende person i øjeblikket overhovedet befinder sig i USA.

»Microsoft vil ikke udlevere e-posten og planlægger at appellere. Alle er enige i, at denne sag kan og vil fortsætte i appelretten. Det handler simpelt hen om at finde den rette procedure at få det til at ske på,« siger en talsmand for Microsoft til nyhedsbureauet Reuters.

Det er første gang nogen sinde, at en amerikansk virksomhed har udfordret en dommerkendelse, som kræver data fra udlandet udleveret til myndigheder i USA.

Frygter for forretningen i Europa

Alle Microsofts konkurrenter følger sagens udvikling med stor interesse. De frygter nemlig alle, at hvis det lykkes de amerikanske myndigheder at få udleveret oplysningerne, kan det skade deres europæiske forretning betragteligt, fordi europæere dermed vil have stor mistro til, om deres oplysninger er beskyttet godt nok, og derfor vil forsøge at finde andre - og europæiske - alternativer.

Det var den tidligere efterretningsansatte Edward Snowdens afsløringer sidste sommer af den skandaleramte amerikanske efterretningstjeneste NSAs særdeles omfattende overvågning og aflytning, der satte hele bølgen i gang. EU-Kommissionen, som også er blevet aflyttet, har opfordret til, at der netop skabes europæiske alternativer, fordi amerikanske selskaber lige nu er altdominerende på de nettjenester, som folk bruger, fordi de ofte er gratis.

Microsoft har i sagen argumenteret med, at det amerikanske justitsministerium er nødt til at indgå en juridisk aftale med Irland for at kunne få adgang til e-posten.

Stigning i krav om udlevering

Sagen er også med til at kaste lys på de mange krav om udlevering af folks private oplysninger. Igennem mange år har teknologigiganterne end ikke måttet informere om, at de modtog dommerkendelser, som krævede oplysninger udleveret, og folk selv, hvis oplysninger blev krævet udleveret, kunne heller ikke få besked.

Snowdens afsløringer har lagt et så massivt pres på den amerikanske regering, at de store selskaber nu regelmæssigt rapporterer om, at mængden af udleveringskrav vokser. I marts fortalte Google, at antallet af krav var vokset med 120 procent over de seneste fire år. I 2013 modtog internetgiganten 53.356 krav om udlevering, flertallet fra USA, om end Google ikke må oplyse, hvor mange der kom fra NSA.

Microsoft modtog i juli-december 2013 i alt 35.083 anmodninger, som berørte 58.676 brugere. I 76 procent af tilfældende blev visse data udleveret, mens Microsoft i 21 procent sagde nej. Igen kom det store flertal af anmodninger fra myndigheder i USA. 70 anmodninger kom fra Danmark og berørte 83 brugere. Heraf blev de 53 helt eller delvis imødekommet, svarende til 75,7 procent, mens de resterende 17 blev afvist.

Hent selv Microsofts »Law Enforcement Requests Report« her:
http://www.microsoft.com/about/corporatecitizenship/en-us/reporting/transparency/