Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Et eksperiment hos Google viser angiveligt, at Microsoft bruger Googles søgemaskine til at forbedre sin egen søgetjeneste Bing. Det skriver bloggen Search Engine Land. Google opdagede sidste efterår, at det var et stort sammenfald mellem resultaterne i de to søgemaskiner.
Det fik Google til at starte et forsøg med en såkaldt "honeypot", hvor man manipulerede resultaterne for en række meningsløse søgeforespørgsler som ”mbzrxpgjys”.
Efter to uger viste Bing de samme resultater når man søgte efter f.eks. ”mbzrxpgjys” og ”hiybbprqag” som Google.
Nu mener Google, at Microsoft bruger Internet Explorer og Bing-toolbar til at samle informationer om søgeforespørgsler og de resultater, som brugerne klikker på, og herefter sender disse informationer videre til Microsoft, som så bruger dem til at optimere sin søge-algoritme. Google betegner det som snyd.
I en kommentar fortæller Microsofts Bing-chef Stefan Weitz, at man bruger forskellige faktorer til at optimere sine søgemaskine – herunder også brugerens klikadfærd, der registreres gennem Bing-toolbar. Men Microsoft understreger at man – ligesom konkurrenterne – ikke vil afsløre detaljerne for, hvordan søgealgoritmen fungerer.
Googles eksperimentet blev gennemført mellem den 17. og 30. december, hvor omkring 100 søgeord blev manipuleret, så de viste en bestemt resultatside som nr. 1. Herefter blev 20 Google-medarbejdere sat til at søge på de pågældende ord med Internet Explorer og Bing-toolbar. Efter et stykke tid dukkede de samme resultatsider op på Bing.
Det betyder ikke at Bing kopierer alle sine søgeresultater fra Google, men det viser tilsyneladende, at Microsoft bruger konkurrentens søgemaskine til at optimere sine egne resultater.
Google har i øvrigt altid hævdet at det slet ikke er muligt at manipulere søgeresultaterne – altså netop det, som søgefirmaet nu har gjort i sit eksperiment. Men Google forsvarer sig med, at man kun har manipuleret et meget begrænset antal søgeord.
Læs også: Søgemaskinene vil bruge dine Facebookdata
Læs også: Google udpeger "lette" og "svære" sider