Microsoft klar med smartphone-offensiv

I går aftes lancerede Microsoft den næste generation af Windows Phone 8 - systemet, der måske vil overhale iPhonen. Der var flere markante nyheder - blandt andet et børnehjørne.

Foto: KIMIHIRO HOSHINO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Børnefunktioner, dataovervågning - og så en ny funktion, der kaldes Microsoft Rooms.

Sådan lød blot et par af de nyheder, som Microsoft i går aftes, dansk tid, præsenterede i den storstilede lancering af det kommende mobile styresystem, Windows Phone 8. Lanceringen kommer efter at Microsoft i sidste uge lancerede det tilsvarende system til tavlecomputere og PC, Windows 8, der bygger på samme design og trækker på de samme tjenester.

Med lanceringen af Windows Phone 8 i går har Microsoft nu pladen fuld - og foran står et stort stykke arbejde med at få kunder i butikken til mobilerne.

Mens Microsofts Windows på PC uden sammenligning er den mest dominerende platform, halter selskabet bagefter på både tavlecomputere og smartphones. På førstnævnte er Apple totalt dominerende - og mens Apple også har godt fat i smartphonemarkedet, er det her Google, der er den dominerende dreng i klassen.

Kun få procent

Microsoft har indtil videre blot formået at hente ganske små markedsandele med de hidtidige versioner af Windows Phone, men mange venter, at den samtidige lancering af Windows Phone 8 kan være løftestangen for Microsofts rolle på smartphonemarkedet - og analysehuset Gartner har tidligere spået, at Windows Phone vil være større end Apples iOS på smartphones inden 2015.

Fra start lancerer Nokia, HTC og Samsung modeller med Windows Phone 8 - og her har særligt Nokias Lumia 820 og 920 vakt opsigt, blandt andet fordi de kan oplades trådløst og betjenes med vanter på.

Kender man i forvejen Windows Phone 7,5, eller har man leget med Windows 8 på sin PC, er springet til Windows Phone 8 ikke så stort. Systemet ligner på overfladen sig selv - men der er tilføjet en række nye funktioner, og så bygger systemet nu på en ny kerne, der giver bedre ydelse.

På flisen

De fliser, som er hele ideen i Windows Phone, kan nu gøres større eller mindre efter behov, og kan endda ændre farver. Fliserne kan være genveje til apps, men kan også være små apps i sig selv, eller være indgange til information om bestemte personer, som systemet høster fra alle relevante sociale netværk, mail og meget andet.

Ideen er, at brugeren skal få et hurtigt overblik, uden at skulle ind og ud af massevis af apps.

En anden nyhed er det såkaldte Kids Corner - børnehjørnet. Mange forældre vil kunne nikke genkendende til podernes begejstring for at pille med smartphones, og det kan - især for småbørnsforældre - give mange uforudsete udfordringer, hvis junior pludselig begynder at ringe til tilfældige, sende uforståelige smser eller opdatere Facebookprofilen med vrøvl.

Det problem mener Microsoft nu at have løst med Kids Corner-funktionen, som er et rum, som ungerne kan få adgang til direkte fra låseskærmen. Herinde kan ungerne ikke lave ulykker - og forældrene kan kontrollere, hvad ungerne har adgang til.

Rum

En anden ny funktion er Rooms - rum - der kan sammenlignes lidt som en hybrid mellem et lukket møde og en privat gruppe på Facebook eller en cirkel på Google Plus. Rooms er på samme vis tænkt som et lukket rum, en slags projektgruppe, hvor inviterede kan dele ting og sager.

Det ser smart ud - men kræver, at alle deltagerne har en Windows Phone. Andre platforme kan også være med, men med stærkt begrænset funktionalitet - og med Windows Phones lille markedsandel, vil de færreste private få fuld glæde af funktionen.

En anden ny funktion i Windows Phone er Wallet, der minder om Apples Passbook. Her er der tale om en app, der kan rumme andre apps, som så benytter mobilens NFC-chip til at interagere med omgivelserne. Det bedst kendte eksempel på brug af NFC er som tråd- og kontaktløs betaling i supermarkedet eller ind- og udtjekning i flere udenlandske metroer, men NFC har et væld af muligheder, hvor af stort set ingen virker i Danmark endnu.

I USA er man dog længere fremme med teknologien, og også Google og Apple har eksperimenteret med løsninger, hvor mobilen i stigende grad kan virke som 'holder' af rabatkort, kuponer og billetter, og hvorefter man via enten NFC eller scanning af en såkaldte QR-kode med mobilens kamera, kan betale i kassen.

Der er bunkevis af andre nyheder i Windows Phone 8 - og b.dk arbejder på hurtigst muligt at få fat i et anmelder eksemplar af en Windows Phone 8-baseret mobil.