Microsoft holder fast i Nokia

Der vil stadig i lang tid endnu stå »Nokia« på Lumia-telefonerne, selv om det nu er Microsoft, der laver dem.

Der står stadig Nokia med tydelige bogstaver på de nye Lumia-telefoner, selv om det nu er Microsoft, der ejer dem. Her er det den nye Lumia 730-telefon, som er en af de tre, der torsdag blev præsenteret i Berlin - her vist med det opdaterede Windows Phone-styresystem, som kommer i løbet af en måneds tid. Foto: Microsoft Fold sammen
Læs mere

BERLIN: Selv om Microsoft har overtaget Nokias mobilproduktion, forsvinder Nokia-navnet ikke foreløbig.

Det siger den amerikanske softwaregigant efter torsdag at have lanceret tre nye telefoner i Nokia Lumia-serien i mellemprislejet på Europas største messe for forbrugerelektronik, IFA, i Berlin.

»Vi har ret til at bruge Nokia-navnet i ti år, og det vil vi klart gøre,« siger Microsofts mobildirektør, Chris Weber.

Nokia kendes verden over

Microsoft overtog Nokias mobildivision i foråret for 40,5 milliarder kroner. Nokia er den største producent af smartphonetelefoner med Microsofts mobilstyresystem Windows Phone. Omkring 90 procent af alle Windows-telefoner kommer fra Nokia.

De tre nye Lumia-telefoner ligger alle i det populære mellemprisleje og kommer i handelen i løbet af den næste måned til halvanden.

Nokia-navnet hører til blandt de kendteste mobilmærker i verden. Nokia har dels været mobilproducent i årtier, dels har Nokia altid haft en forbløffende evne til at kunne tilpasse sig alverdens mobilmarkeder med både telefoner og sprog. Den arv holder Microsoft - en tid endnu - fast i. Der står stadig »Nokia« på selve telefonen, og nu indgår Nokia-navnet også i selve modellens navn.

Andre navne forsvinder

Den japanske elektronikgigant Sony købte i 2011 sin svenske partner Ericsson ud af deres fælles mobilfabrik, Sony Ericsson. Den skiftede kort efter navn til Sony Mobile.

Lenovo, som netop har købt den amerikanske mobilproducent Motorola af Google, overtog i sin tid IBMs PC-forretning med ret til at bruge IBM-navnet i flere år. Men allerede efter lidt over et år skønnede Lenovo, at PCerne med ThinkPad som det kendteste navn fint kunne sælges som Lenovo-maskiner. I dag er Lenovo verdens største PC-producent.

Selve Nokia fortsætter som selvstændig, finsk virksomhed og producerer i dag mobilmaster og andet bagvedliggende udstyr, ligesom Nokia også stadig står for korttjenesten Here (tidligere Nokia Maps).

Berlingske dækker IFA på www.b.dk/tech, www.business.dk/digital og i den trykte avis. Berlingske er inviteret af Branchen Forbrugerelektronik (BFE).