Microsoft går sammen med Dropbox

Overraskende aftale gør det muligt at arbejde med netlagertjenesten Dropbox direkte fra Microsofts vidt udbredte Office-kontorpakke.

Om ganske kort tid vil brugere af Microsofts Office-applikation kunne tilgå og gemme filer direkte i deres Dropbox og kan samtidig synkronisere dokumenter uden at forlade Office-applikationen. Foto. Dropbox Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kun en uge efter at den amerikanske softwaregigant Microsoft besluttede at give ubegrænset netlagerplads til sine Office-brugere, har Microsoft indgået aftale med den konkurrerende tjeneste Dropbox, således at Microsofts egen OneDrive-tjeneste reelt sætter sig om på bagsædet.

Allerede når mobilapplikationerne med Office-kontorpakken til iOS og Android opdateres om et par uger, vil den nye funktionalitet komme til, ligesom Office-brugere vil kunne gemme direkte fra programmerne til Dropbox og redigere Office-dokumenter direkte i Dropbox. I løbet af første halvår af 2015 vil samme funktioner indgå i både Microsofts og Dropboxs netapplikationer og den nye Dropbox-applikation til Windows-telefoner.

35 milliarder Office-filer i Dropbox

Dropbox har 300 millioner brugere, der dels selv gemmer filer - dokumenter, billeder, film, musik m.m. - på deres netlager, dels kan give andre adgang til at se bestemte dele af materialet.

Ifølge Dropbox ligger der i dag omkring 35 milliarder Office-filer i Dropbox' brugermapper.

Det overraskende partnerskab på et overraskende tidspunkt har gjort det nødvendigt for Microsoft at understrege, at der fortsat vil blive investeret i OneDrive, som tidligere blev kaldt for SkyDrive.

Aftalen ses da også som Microsofts mulighed for at få flere Office-brugere og især at få flere til at skifte en gammel Office-udgave ud med den nye, som er tæt integreret til netbrug, samtidig med at man fortsat kan bruge Dropbox med de filer, som man har lagret dér, og arbejde sammen med andre på samme dokument.

Microsoft står derfor til at tjene flere penge på sin netudgave af Office, fordi man nu betaler årsabonnement, hvor man tidligere købte kontorpakken og installerede den.

Væk fra PC-verdenen

Analytiker Jeff Mann fra analysehuset Gartner, der følger teknologiverdenen tæt, er sikker på, at Microsoft havde foretrukket, at alle bruger OneDrive og ikke konkurrenten, men eftersom de to tjenester ikke direkte udgør trusler mod hinanden - i alle tilfælde ikke i forhold til den fælles fjende Google -, kan Microsoft nu vise, at Microsoft-verdenen ikke er den lukkede, som IT-giganten tidligere blev beskyldt for. Dropbox får omvendt det blå stempel gennem aftalen, fordi den bekræfter, at Dropbox ikke blot er beregnet til lettere brug men faktisk kan anvendes i også erhvervslivet.

Flere end 1,2 milliarder bruger Microsofts Office-kontorpakke i en eller anden udgave.

Aftalen er endnu en i rækken, efter at Satya Nadella i januar overtog ledelsen af Microsoft efter Steve Ballmer. Nadella har lagt stor vægt på at få Microsoft væk fra den traditionelle IT- og PC-verden med større fokus på navnlig nettjenester.

Dropbox begyndte i 2007 som en ren PC-udgave men har, siden brugen af smartphonetelefoner og tavle-PCer for alvor tog fat, oplevet en stor stigning i brugen, fordi folk derved altid har adgang til deres filer, så længe de blot har en internetforbindelse.