Microsoft går i priskrig på toptelefoner

Samsung og Apple skal have bank, mener Microsoft, som vil underbyde sine konkurrenter på prisen med den nye Lumia 830-telefon, som bliver den tyndeste og letteste Nokia-telefon til dato.

Microsofts mobildirektør, Chris Weber, kalder den nye Lumia 830 for Microsofts mest betalelige smartphonetelefon til dato. Foto: Thomas Breinstrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BERLIN: Selvtilliden er på ingen måde knækket hos Microsoft, som nu ruller en række nye Nokia-telefoner ud med den klare hensigt at forsøge at overbevise folk om, at Windows-telefonerne på mange måder er både Samsung og Apple overlegne. Og giganten går nu i priskrig på toptelefonerne.

»Vi vil udfordre Samsung og Apple og vise, at vores telefoner er klart bedre,« fastslog Chris Weber, Microsofts mobildirektør, da Microsoft torsdag morgen præsenterede sine nyskabelser på Europas største forbrugerelektronikmesse, IFA, i Berlin.

Underbyder Samsung og Apple

Den 8,5 millimeter tynde og 150 gram lette nye topmodel, Lumia 830, kommer i handelen i også Danmark i begyndelsen af 4 .kvartal til 330 euro som rå pris uden tilskud på 2.400 kroner (330 euro), hvor Samsungs Galaxy S5 står i 440 euro og Apples iPhone 5S i 515 euro ifølge Microsofts prissammenligning. Lumia 830 lægger sig størrelsesmæssigt under de deciderede kæmpetelefoner og altså i den kategori, som sælger godt, og som Apple forventes at kravle op i 9. september, når den nye og større iPhone 6 præsenteres.

Det er første gang, at Microsoft selv står for lanceringen af Lumia-telefonerne, efter at den amerikanske softwaregigant tidligere i år overtog den finske mobilgigant Nokias mobildivision for 40,5 milliarder kroner og nu fører den videre som Microsoft Mobile.

Der er fortsat meget langt mellem lommer med Windows-telefoner. På verdensplan er Windows Phone gået tilbage fra 3,4 til nu 2,5 procent af markedet, og det er bestemt ikke noget, der huer softwaregiganten, som satser massivt på at få fodfæste på mobilmarkedet. Til sammenligning leveres 85 procent af alle smartphonetelefoner fra fabrikkerne med Googles Android-styresystem, mens 11,7 procent kommer med Apples iOS-styresystem. Det gamle Nokia - nu Microsoft Mobile - står for omkring 90 procent af alle Windows-telefoner.

Opdatering af Windows-software

Ud over Lumia 830 lancerer Microsoft også Lumia 735 og Lumia 730, førstnævnte med 4G-/LTE-forbindelse, sidstnævnte kun med 3G-forbindelse. Fælles for dem alle er, at Microsoft lægger megen vægt på det indbyggede kamera og kvaliteten af de billeder, som mobiltelefoner er kendt for ikke at kunne levere.

Microsoft opdaterer inden nytår sin Windows Phone-software til Lumia-telefonerne. Det sker i løbet af 4. kvartal. Lumia Denim er den første større opdatering af Windows Phone-softwaren. Her kan man bl.a. kalde den digitale assistent, Cortana, frem ved blot at sige »Hey, Cortana« og altså uden først at skulle trykke på en knap. Cortana kommer snart til også Europa - spørgsmålet er så, om stemmegenkendelsesprogrammerne stadig ignorerer dansk som sprog, selv om de nordiske lande bevisligt i samtlige internationale undersøgelser ligger i top som stedet, hvor flest mennesker hurtigst tager nu teknologi til sig.

Desuden er kamerasoftwaren blevet opdateret, så man kan vække telefonen og tage et billede på omkring et sekund, selv om telefonen er i pausetilstand. Ved at trykke kameraknappen ned i et kort øjeblik begynder det indbyggede kamera at optage i ultra-HD-kvalitet, altså fire gange normal fuld HD. Bagefter kan man få et stillbillede ud af den optagne film.

Flere applikationer lander i Windows Store

Gennem den indbyggde NFC-chip i telefonen kan man »gokke« telefonen mod en lille småkagestor rund plade, Screen Sharing for Lumia, som er koblet med ledning til fjernsynet. Derefter kan man på TV-skærmen se alt, hvad der foregår på telefonen og f.eks. vise billeder eller film.

500 nye applikationer lander ifølge Microsoft hver uge i Windows Store. Det er afgørende for Microsoft at få et tilstrækkeligt stort udbud af applikationer i sin netbutik. Google Play og Apples App Store er stadig langt større.

Berlingske dækker IFA på www.b.dk/tech, www.business.dk/digital og i den trykte avis. Berlingske er inviteret af Branchen Forbrugerelektronik (BFE).