Microsoft advarer mod Windows XP

Det 12 år gamle operativsystem, der fortsat er blandt markedets mest populære, bliver lagt i graven næsten år, når Microsoft dropper support og sikkerhedsopdateringer.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Microsoft er i gang med at lukke ned for understøttelsen af Windows XP - det populære operativsystem, der trods sine 12 år på bagen fortsat sidder med en markedsandel på over en tredjedel.

Læs også: Windows gennem tiderne

Softwaregiganten ønsker dog at få brugerne til at opdatere til en nyere version af Windows, og i deres seneste Security Intelligence Report advarer de mod fortsat brug af det aldrende styresystem. Det skriver IT-mediet COMon.

Det mest usikre system

"Windows XP SP3 (Service Pack 3, red.) har den mindste relative forskel mellem beskyttede og ubeskyttede computere," hedder det i rapporten.

I Windows XP SP3 er der registreret 15,6 infektioner per computer mod et gennemsnit på 4,2 infektioner på tilsvarende computere med antivirus-beskyttelse.

Til sammenligning er der langt større forskel på de nyere operativsystemer Windows 7 og 8. Gennemsnittet af infektioner på de 1.000 ubeskyttede testcomputere med 64-bit versionen af Windows 8 lød på 2,7, og det tal falder til blot 0,2 med antivirussoftware installeret.

Afsluttes om et år

Den officielle understøttelse af Windows XP bliver afsluttet om et lille års tid - 8. april 2014. Herefter er det altså slut med support og sikkerhedsopdateringer til systemet.

Eventuelle sikkerhedshuller, der bliver opdaget efter denne dato, bliver med andre ord ikke længere lukket af Microsoft selv. Derfor bliver det mere risikabelt for den almindelige bruger at surfe rundt på nettet end hidtil, men hvis computeren ikke er koblet til nettet, så er der ikke de store problemer.

Microsoft har flere gange valgt at forlænge understøttelsen af Windows XP, og i alt når supportperioden op på 13 år, hvilket er dobbelt så lang tid som perioden for Windows 95. Samtidig regner ComON det for sandsynligt, at flere soft- og hardwarefirmaer ligeledes vil stoppe for XP-supporten samtidig med Microsoft.

Supporten af Windows Vista er sat til at slutte i 2016, Windows 7 i 2020 og Windows 8 vil trygt kunne benyttes frem til 2023, hvor sikkerhedsnettet bliver pillet ned.

Læs også: Microsoft overvejer comeback til start-knappen og skrivebordet

Læs artiklen på hardware.no

Oversat og redigeret af Janus Bødker.